Imatge d'una persona practicant tasques de jardineria

El preciós passatemps que redueix el risc de patir càncer i malalties cròniques

Si vols prevenir el risc de càncer i altres malalties cròniques, aquest és el passatemps que has de tenir per aconseguir-ho

Qualsevol activitat física és beneficiosa per a la salut, independentment de si forma part de la feina, l'esport, l'oci o el transport (caminar, patinet i bicicleta), però també les feines de la llar, com la jardineria són saludables. Tot això segons un nou estudi.

 

I és que segons un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de Colorado Boulder, la jardineria és una molt bona activitat física que pot proporcionar beneficis reals per a la salut en diversos punts, tant directament com indirectament.

Aquesta darrera va realitzar el primer assaig aleatoritzat i controlat (tècnica que consisteix a seleccionar aleatòriament el grup experimental que es beneficiarà d‟una intervenció i el grup control que servirà com a punt de comparació) sobre jardineria comunitària.

 

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Els seus resultats han estat publicats aLancet Planetary Health, les troballes del qual han revelat que aquelles persones que van començar a treballar al jardí tendien a menjar més fibra i a realitzar més activitat física, dues formes conegudes de reduir el risc de càncer i malalties cròniques. També van veure disminuir significativament els nivells d'estrès i d'ansietat. Però què, més hem de saber sobre els resultats impressionants d'aquest estudi?

Què va trobar l'estudi i quins són els beneficis de la jardineria?

 

Segons la professora Jill Litt, autora principal de l'estudi esmentat, «aquests resultats brinden evidència concreta que la jardineria comunitària podria tenir un paper important en la prevenció del càncer, les malalties cròniques i els trastorns de salut mental».

 

«Vagi on vagi, la gent diu que la jardineria té una cosa que els fa sentir millor. Però, la ciència sòlida sobre els beneficis és difícil de trobar. Sense evidència, és difícil obtenir suport per a nous programes».

 

L'equip científic va partir de l'observació que certs estudis petits han demostrat que les persones que cultiven un hort tendeixen a menjar més fruites i verdures i tenen un pes saludable millor.Però, l'enllaç no és clar: les persones sanes simplement tendeixen a cuidar el jardí o la jardineria és una activitat que influeix positivament en la salut?

 

Pla general de la gespa d'un jardí
La jardineria és una opció ideal com a activitat saludable | Canva

Jardineria comunitària: activitat física combinada amb relacions pròsperes

 

Els investigadors van reclutar 291 adults que no eren jardiners, amb una edat mitjana de 41 anys, i els van dividir en dos grups: la meitat van ser assignats al grup de 'jardineria comunitària' i l'altra meitat a un grup de control que va haver d'esperar un any per començar a fer jardineria.

 

El grup de jardineria va rebre una parcel·la de jardí comunitària gratuïta, llavors i plàntules, i una mena d'introducció a la jardineria a través d'un programa sense ànim de lucre anomenat 'Denver Urban Gardens'.

 

En paral·lel, els participants dels dos grups van acordar completar enquestes periòdiques sobre la seva ingesta nutricional i salut mental, prendre mesures corporals amb regularitat i utilitzar monitors d'activitat.

 

Primera observació: els membres del grup de jardineria van menjar una mitjana d'1,4 grams més de fibra per dia que el grup de control, un augment al voltant del 7%.

La importància de la fibra dietètica

 

D'acord amb els experts, les fibres dietètiques són carbohidrats complexos (cel·lulosa, pectina, etc.) presents als aliments d'origen vegetal, que no es digereixen ni s'absorbeixen a l'intestí prim.

 

Els aliments rics en fibra són els aliments integrals, els llegums, les verdures i les fruites. En aquest sentit, ara sabem que «una ingesta insuficient de fibra augmenta el risc de malalties cardiovasculars, obesitat, diabetis tipus II i càncer colorectal».

 

Per tant, no hi ha res millor que practicar la jardineria comunitària per menjar més fibra i dur a terme més activitat física, cosa que ajudaria a reduir el risc de malalties cròniques i el càncer.

 

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp totalment GRATIS! Planifica les teves rentadores, les planxades i el forn per a estalviar!