El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

La predicció del doctor Cavadas que Sanitat confirma: Mascaretes obligatòries fins d'aquí a dos anys

El govern i el reconegut cirurgià han parlat clar sobre la pandèmia

Ja ningú surt de casa sense la seva mascareta. La mesura de protecció que al principi de la pandèmia ens va semblar estranya és ara el nostre pa de cada dia. I encara que molts s'han acostumat a portar-la, d'altres no aconsegueixen normalitzar el seu ús i la molèstia que els provoca. Tot i així, tots estem d'acord que portar mascareta és, a més d'obligatori, un acte de responsabilitat en aquesta dura lluita contra la covid.

La mascareta podria ser opcional en dos anys

Però no deixa de ser una preocupació per als ciutadans quan podrem deixar d'usar-la, cosa que significaria la tan anhelada normalitat, la definitiva, la que tant anhelem. La veritat és que només queda armar-se de paciència perquè els experts ho tenen clar: l'ús de mascaretes podria allargar-se per molt de temps, fins i tot anys. De fet, alguns asseguren que així serà. Precisament el reconegut cirurgià Pedro Cavadas ha estat contundent al respecte: «Treure'ns-les potser és opcional d'aquí a dos anys», ha advertit el doctor.

I la seva predicció va totalment en la línia del que es va dir aquest passat dimecres al Consell Interterritorial de Salut: «Tot i el pla de vacunació, la protecció facial continuarà sent obligatòria almenys durant 2021». El Ministeri de Sanitat també ho té clar. I aquestes coincidències deixen clar qualsevol dubte sobre quan podrem deixar d'utilitzar la mascareta: no serà aviat.

La comunitat mèdica i científica, fins i tot la pròpia Organització Mundial de la Salut (OMS), està llançant advertències aquests dies arran de la gran onada d'optimisme que s'està vivint gràcies a la propera arribada de la vacuna. Tots coincideixen que són bones notícies, però no volen donar lloc a falses esperances. El virus no desapareixerà amb la vacuna i eradicar-lo no serà, ni de bon tros, immediat després de la vacunació. Per això mateix haurem de seguir protegint-nos: donarem la benvinguda al 2021 amb esperança, però amb mascareta en mà i sabent que així serà per molt de temps.

«Una vacuna segura contra el coronavirus trigarà entre dos i quatre anys»

El pla de vacunació que prepara Espanya, segons els epidemiòlegs que assessoren el govern estatal, durarà tot l'any que ve. Cal recordar que l'efectivitat de la vacuna depèn que s'administrin dues dosis a cada pacient, amb temps entre la primera i la segona, per la qual cosa no serà fàcil. A més, cal tenir en compte que no hi haurà vacunes per a tots en un principi i, per tant, encara que es vacuni als grups de risc, la resta de població seguirà podent contagiar-se i contagiar, de manera que la mascareta i el respecte de la distància de seguretat seguiran sent dos grans aliats en la nostra lluita per la bona salut de tots.

També és important recordar que se segueix investigant l'efectivitat de les diferents vacunes i la immunitat contra la covid que generen. Queden moltes comprovacions per fer i, fins que es resolguin, serà necessària molta prudència. De fet, segons el doctor Cavadas, «una vacuna segura contra el coronavirus trigarà entre dos i quatre anys». Per això el cirurgià té clar que la mascareta no serà opcional fins a, mínim, d'aquí a dos anys. Potser després del cop de la pandèmia i ja acostumats a ella, alguns ciutadans, quan el seu ús sigui opcional, decidiran no treure's la mascareta de la seva rutina. En qualsevol cas, el coronavirus haurà canviat els hàbits socials per sempre.