Imatge d'Abdelbaki Es Satty, cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils

La premsa europea qüestiona la mort d'Abdelbaki Es Satty, cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils

Es posa en dubte la celeritat de les autoritats espanyoles per declarar la seva defunció

La premsa europea qüestiona la defunció d’Abdelbaki Es Satty, cervell dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils de fa 3 anys. El setmanari holandès ‘De Groene Amsterdammer’ no creu que estigui mort i ha elaborat un extens reportatge on apunta que el seu cos és dels únics que no s’ha pogut identificar, a partir de les restes biològiques obtingudes a la casa d’Alcanar.

Les investigacions d’una de les publicacions més consultades de tota Holanda censuren la celeritat del govern espanyol de Rajoy i la justícia per tancar tot el que envolta Es Satty. De fet, el mitjà holandès torna a situar al centre del debat públic la possibilitat que l’Imam fos confident del CNI.

Les víctimes de l’atemptat també posen en dubte la mort

A principis d’aquest mes de juny, diverses víctimes de l’atemptat del 17 d’agost també van expressar els seus dubtes sobre la mort d’Abdelbaky Es Satty. Jaume Alonso Cuevillas, representant d’una de les víctimes, assegurava en una entrevista al programa Més 3/24 que els informes forenses no acaben de trobar proves concloents sobre la mort de l’eximam de Ripoll.

L’advocat detallava que els testimonis de veïns d’Alcanar mantenien que a la casa on hi va haver l’explosió hi havia més persones de les que es van trobar. De fet, asseguraven que s’hi trobaven entre quatre o cinc persones, i només es van trobar dos cadàvers i un supervivent. D’altra banda, assenyalen que van veure marxar la seva furgoneta després de l’explosió.

Segons Cuevillas, a les restes del xalet d’Alcanar no es van trobar restes del mòbil de l’imam. L’advocat va presentar un escrit a l’Audiència per revisar el sumari i perquè s’investiguin tots els indicis per descartar la possibilitat que segueixi viu. En el mateix programa, el cap dels mossos, Eduard Sallent, explicava que estava convençut que el cervell dels atemptats va morir en l’explosió.

«Entenc que això té a veure amb un enfocament de defensor de les víctimes. El cos de Mossos, amb la complexitat que té una explosió que va deixar restes biològiques escampades per tot el radi, sosté que Es Satty va morir en aquesta explosió, i vam trobar restes biològiques que així ho confirmen», afegia Sallent.