S'ha detectat la presència de diversos exemplars de cranc blau a la zona de la desembocadura del riu Gaià. Aquesta és la preocupació que aquest dijous, 18 de juliol, expressava l'Associació Mediambiental La Sínia i que recollia Altafulla Ràdio. Segons aquesta informació, en les darreres setmanes s'han trobat diversos crancs d'aquesta espècie a la zona de l'espai natural protegit on mor el riu, entre Altafulla i Tamarit.
Segons les deteccions que s'han fet, es tracta de diversos exemplars adults que podrien provocar que l'espècie proliferés i s'expandís de manera ràpida a la zona. Això posaria en perill l'ecosistema de la desembocadura del riu, i per tant preocupa i molt a l'entitat ecologista, que ja pensa en accions per aconseguir frenar el desenvolupament d'aquest exemplar. Així doncs, en els propers dies podrien iniciar un trampeig massiu que permeti capturar l'animal. Ara per ara, ja han demanat permís al Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya per tal de poder dur a terme aquesta acció.
Una solució ben diferent a la de les Terres de l'Ebre
La captura del cranc blau pot ser la solució a l'amenaça de l'espècie invasora, que es va detectar a Catalunya per primer cop el 2012, al Delta de l'Ebre. Allà, es va apostar per una solució que no es pot aplicar a la desembocadura del Gaià en tractar-se d'un espai natural protegit: afavorir la pesca massiva i la comercialització del cranc blau per controlar la seva expansió imparable a la zona, una experiència que ja va funcionar en països afectats des de fa més anys, com Grècia.
L'objectiu és poder donar sortida a la sobreexplotació professional d'una espècie invasora amb demanda comercial i que està generant nombrosos problemes, especialment al sector de la producció de mol·luscos, que denuncia pèrdues entre 150.000 i 200.000 euros.