Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una sala interior d'una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC)

Preocupació als organismes d'ocupació del Camp de Tarragona per la retallada del 55% decretada per l'Estat

Les entitats no entenen que amb un escenari de més atur es quedin sense recursos per ajudar la gent a trobar feina

Imatge d'una sala interior d'una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC)
Preocupació als organismes d'ocupació del Camp de Tarragona per la retallada | TarragonaDigital

Els organismes autònoms d'ocupació i emprenedoria  del Camp de Tarragona expressen la seva preocupació davant l'anunci de l'Estat de retallar  en un 55% els fons destinats a impulsar polítiques actives d'ocupació per aquest 2020. Una baixada milionària dels recursos disponibles que els impactarà directament a l'hora d'oferir programes de formació  i d'inserció laboral a persones desocupades de cara l'any que ve. Les entitats discrepen de la decisió del Ministeri de Treball en el context actual, enmig de la pandèmia de la Covid-19 que està causant estralls econòmics i una allau d'ERTO i, en conseqüència, un augment de persones sense feina.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

La competència en polítiques actives d'ocupació és estatal i els diners es transfereixen a les comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, el 2019 es van rebre 388 milions d'euros, mentre que ara en percebrà 173. La partida la gestiona el Departament de Treball a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), que obre convocatòries de projectes específics als quals els organismes municipals es presenten, i és d'aquí d'on treuen bona part dels recursos per desenvolupar les seves accions. Molts d'aquests projectes són anuals i el personal que els gestiona generalment té un contracte temporal vinculat a aquests programes. Segons adverteixen des dels organismes que això causarà una paradoxa, que és que persones que es dediquen a ajudar a trobar feina, es quedaran a l'atur. D'entre els perfils professionals més perjudicats per la situació hi ha els Agents d'Ocupació i Desenvolupament Local (AODL). L'Estat justifica la decisió per la necessitat de destinar més recursos a les prestacions per desocupació.

Les cinc entitats del Camp de Tarragona que patiran la retallada són Tarragona Impulsa (Tarragona), Mas Carandell (Reus), Concactiva  (Conca de Barberà), Idetsa  (Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant) i Vallsgenera  (Valls). Asseguren que la reducció de diners farà disminuir la qualitat del servei que ofereixen als desocupats. Totes cinc, a més, col·laboren gràcies a l'acord que tenen des de fa uns anys, conegut com la Declaració de la Cessetània.

Per fer palès el malestar, alguns alcaldes d'aquests municipis, com Reus  i Valls, s'han adherit a la carta que una setantena de batlles catalans van enviar fa uns dies al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la qual li reclamaven que rectifiqués. Paral·lelament també s'està enllestint un document conjunt entre els membres del grup de la Cessetània dirigit al Departament de Treball. «Volem que es garanteixi la viabilitat dels programes i la continuïtat del personal tècnic, especialment els AODL, perquè facin polítiques actives», avança el conseller d'Ocupació de l'Ajuntament de Tarragona i dirigent de Tarragona Impulsa, Manel Castaño.

Retallada milionària

Tot i que la retallada  definitiva que patirà cada organisme dependrà de com s'acabin adjudicant els projectes, tots tenen clar que serà important. Des de l'Ajuntament de Reus ja l'han estimat en un milió d'euros. Tarragona Impulsa rep més de 3 milions anuals via SOC, amb la qual cosa calculen que perdran aproximadament un milió i mig.

La resta d'organismes no s'atreveixen a donar una xifra, però el gerent de Concactiva, Jordi Paris, creu que els afectarà més que en altres llocs. «Ja esperàvem una retallada, perquè fins ara el SOC  funcionava amb concurrència competitiva, i es volia passar a un model de concertació territorial», comenta. És a dir, es publicava una convocatòria, els organismes s'hi presentaven i els millors projectes tenien finançament. La intenció és passar a un model on els diners estiguin vinculats al volum de població del territori. «Com que tenim tècnics que presenten molt bé els projectes, per concurrència competitiva guanyàvem convocatòries que per població potser no ens tocaven», indica Paris. Malgrat això, defensa el model que es vol implementar «perquè els projectes seran per quatre anys i això donarà estabilitat als tècnics i podran planificar millor».

Afectació a «la trinxera» de l'ocupació

Des d'Idetsa, el seu gerent, Joan Ramon Benaiges, defensa un acord entre «totes les administracions» perquè «si no es preveu un pla d'acció conjunt pot afectar moltíssim als ajuntaments». Benaiges apunta que els consistoris són «la trinxera» perquè són els primers a rebre les demandes dels ciutadans. «Joves, nous aturats, empreses amb ERTO... ens afectarà i estem molt preocupats», assenyala. En la mateixa línia es manifesta Rosa Rovira, regidora d'Ocupació de Valls i presidenta de Vallsgenera. «L'endemà de la crisi sanitària pot ser tan dur que el que no pot fer el govern espanyol és només pensar a pagar l'atur avui. Ha de tenir una mirada més llarga i veure que l'atur que ve s'ha d'atacar amb polítiques actives d'ocupació», assenyala.

Per això, des dels organismes  es demana un esforç a les administracions perquè compensin la davallada de recursos, encara que reconeixen que serà complicat. Benaiges, per exemple, concreta que la retallada ve de l'Estat, però que la Generalitat «té capacitat de decidir de redistribuir les seves despeses», en referència a la resta del pressupost del Govern. Des de la Conca de Barberà, Paris creu que és complicat que a la comarca els ajuntaments petits aportin més diners dels que ja posen i, a Valls, Rosa Rovira es mostra prudent sobre què podrà fer el consistori. «Intentem redistribuir per donar suport al teixit empresarial i comercial, del qual en depèn l'ocupació de la gent del nostre territori, i no ho pensem desatendre», comenta, alhora que es mostra partidària de reclamar a la Generalitat  i a l'Estat.