Són les 17.30 hores i ja s’està fent fosc. Els carrerons del nucli antic de l’Espluga de Francolí es troben immersos en el silenci d’un dia fred. Enmig del carrer Penitents destaquen les llums que surten des de dos portals on el moviment i el so procedents d’aquestes cases trenquen aquest ambient silenciós.
Aquests dies és una imatge que es repetirà sovint, ja que en aquests portals s’estan duent a terme part dels preparatius de les escenes del Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí. Enguany la representació s’ha ampliat fins a quatre dies per a fer front al volum de visitants, que cada any és més alt, i tot ha d’estar a punt per al dia de l’estrena. A més, és una edició molt especial, ja que se celebren 10 anys de la recuperació del Pessebre Vivent al municipi.
Tot i que la sorpresa serà en l’estrena, ens endinsem en els preparatius del Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí visitant alguns dels seus escenaris que ja estan quasi enllestits per a l’ocasió.
Treballant en les noves escenes des de l’estiu
Normalment, els preparatius s’acostumen a fer un mes abans de la representació, però aquest any la feina ha començat molt més aviat. Des de la darrera edició, fa dos anys, s’ha estat treballant ja en el disseny de les escenes i la cessió dels espais.
«Tenim cases cedides de fa temps i enguany hem aconseguit la cessió d’una casa més», explica Xavier Lozano, coordinador del Pessebre, fent referència a la part baixa d’una casa del carrer Penitents. És per això que s'està treballant en la transformació d’aquest nou espai des del mes d’agost.
Aquesta casa s’està acabant d’adequar i suposarà un canvi en el recorregut, ja que l'edifici amaga un sorprenent passadís que connecta amb l’exterior i que farà que el carrer no s’hagi d’ocupar completament.
Precisament els espais exteriors es deixen pel final del muntatge, per tal de no entorpir el dia a dia dels veïns. «La darrera setmana ja ho tindrem tot al carrer», diu Lozano i explica que quedaran afectats una desena de carrers del municipi.
No obstant això, assegura que tot i l’afectació «donem vida al barri antic, ja que els veïns també col·laboren i s’impliquen amb el Pessebre».
La preparació de les escenes interiors està força avançada, però ara ve l’empenta final i la feina s’ha de començar a fer diàriament per tenir-ho tot a punt i no només els caps de setmana com fins ara.
Un altre dels elements essencials és el vestuari. La seva responsable n’és la Carme Permiquel que explica que molts dels figurants tenen la seva pròpia indumentària, però que l’Associació del Pessebre disposa d’uns 35 vestits «per deixar-los a tot aquell que ho necessiti».
El muntatge del Pessebre Vivent s’estructura en diverses comissions que s’encarreguen dels diferents aspectes, com el vestuari, l’administració, la comunicació, la mobilitat o la venda d’entrades.
«Volem que el visitant tingui una experiència vivencial»
Una quinzena de persones participen en el muntatge de les escenes del Pessebre Vivent, tot i que l’esdeveniment en mobilitza més de 150 si es tenen en compte els figurants, repartits en una quarantena d’escenes, en un recorregut d’uns 500 metres. Hi participen persones de totes les edats. Des del més petit que té uns 4 o 5 anys fins al més veterà que ronda la vuitantena.
Les noves cases cedides i els nous espais suposaran el canvi d’ubicació o novetat en 10 de les escenes. El carrer dels Penitents també obre habitualment un altre portal que enguany «li hem donat forma d’hostal i la gent podrà entrar i passar per l’hostal de Betlem on Josep i Maria van a buscar allotjament», explica Xavier Lozano.
Un dels objectius d’escenes com aquesta, on la gent es pot sentir part del que està passant, és «que el visitant tingui una experiència vivencial», afirma Lozano.
Un naixement molt més «íntim»
Els que ja són repetidors en això de visitar el Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí recordaran que l’escena del naixement tenia un caràcter monumental, amb l’adoració dels tres Reis d’Orient. Aquest any, el concepte d’aquesta escena ha canviat i serà molt més minimalista «amb un to íntim i humà», diu Xavier Lozano.
Novetat: entrades amb horari fixat per evitar aglomeracions
El Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí és un exitós i multitudinari esdeveniment nadalenc a la Conca de Barberà. Es calcula que el visiten unes 3.000 persones. El seu origen es remunta a l’any 1964, quan el feia un petit grup de gent i sense el recorregut d’ara. En tots aquests anys ha patit alts i baixos i s’ha deixat de fer durant algunes èpoques.
Ara, és una activitat sòlida i totalment consolidada, això ha fet que aquest any les representacions s’ampliïn un dia més de l’habitual, arribant fins a quatre jornades per primer cop, per evitar aglomeracions i distribuir la gent de forma més còmoda.
Seguint aquesta línia, enguany les entrades per visitar el Pessebre tindran un horari establert on cadascú podrà anar a l’hora que tingui marcada i estalviar-se la cua per entrar. Els visitants podran gaudir de caldo gratuït abans d’entrar i d’una torrada amb botifarra negra de l’Espluga a la sortida.
El Pessebre Vivent de l’Espluga, que es fa de forma bianual, tindrà lloc del 26 al 29 de desembre pel nucli antic del poble a les 18.00, 18.30, 19.00 i 19.30 hores. Les entrades ja es poden adquirir al preu de 6 euros a través del web del Pessebre de l’Espluga i de Pessebres Vivents.
També es poden comprar a través de l’App ‘Pessebres Vivents' i a l’Oficina de Turisme de l’Espluga de Francolí. Part dels beneficis socials es destinaran a la Riuada Solidària, per ajudar els damnificats pels aiguats del 22 d’octubre.
Com a novetat, aquest any s’obsequiarà els visitants amb un val 2x1 pel Museu del Pessebre de Catalunya, a Montblanc; pel Museu de la vida Rural de l’Espluga; per la Ruta Templera i Hospitalera; per les coves de l’Espluga de Francolí o per la Fassina Balanyà, antiga destil·leria d’alcohol del poble. D’altra banda, les persones que visitin aquests equipaments tindran un val de descompte d’un 10% per visitar el Pessebre Vivent.