En una àrea com la demarcació de Tarragona on el turisme i l'hostaleria són essencials per l'economia, l'impacte del coronavirus es preveu amb més intensitat. Durant gairebé seixanta dies, els carrers i places que transpiraven vida s'han convertit en deserts plens de silencis, molt allunyats de la cridòria que acompanyaria el bon temps d'aquestes jornades gairebé estiuenques. Fent un tomb per qualsevol municipi, la imatge es repeteix: solitàries, escenificant aquesta idea de catàstrofe, taules i cadires de les terrasses s'han mantingut inamovibles durant quasi dos mesos.
Ara, però, els propietaris dels locals s'afanyen a treure la pols que han acumulat —i de quina manera— durant tot aquest temps després de la confirmació que la demarcació passa a la fase 1 del desconfinament. «Primer toca fer neteja a fons i després ja veurem com ens organitzem!» exclama el propietari del restaurant Abrasa'm de Reus, ubicat en una de les places més transformades de la ciutat precisament per la invasió de terrasses, la de les Peixateries Velles. Amb aquesta ubicació privilegiada, no els espanta tenir problemes per l'espai, una realitat molt diferent de la que un carrer més enllà mostra la propietària de La Marieta, amb un local molt més modest i poc marge per instal·lar-se al carrer. «De moment oferirem menjar per emportar, però fins que no es canviïn les mesures no em surt a compte aixecar la persiana».
Aquesta sensació no és única, així ho explica Xavier Salvat, president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Reus: «Tal com són les terrasses a Reus, n'hi pot haver cinc o sis que els surtin rendibles, que són les de les places. La resta, solen ser en carrers i són terrasses molt petites, i amb tres o quatre taules no dona per a res, és inviable». És per això que Salvat creu, després d'haver parlat amb els associats, que «la majoria del sector obrirà el dia 25, tal com estem no ve de quinze dies, el mal ja està fet».
La por a un possible rebrot, el fre
No tot és alegria a l'hora de pensar en l'obertura de les terrasses, cal recordar que encara ens trobem en emergència sanitària i el mantra sobre un possible rebrot es repeteix constantment i plana sobre tots nosaltres. Salvat explica que molts dels associats pateixen perquè l'activació de les terrasses acabi causant el temut rebrot: «Si n'hi ha i tornem enrere, sí que ens haurem de plantejar si podem tornar a obrir...».
A Tarragona ciutat, Joan Antoni Pijuan del restaurant La Botiga, al Serrallo, tampoc ho té gens clar. «He hagut de fer un ERTO per als 9 treballadors», explica Pijoan, «i la veritat és que no m'hi veig obrint si no és amb tots plegats. Potser obro dilluns vinent, dia 16, però ara, aquests primers dies, al restaurant aniré sol, per veure com està tot i fer neteja i treballs de manteniment entre altres». Pijoan confessa que el motiu pel qual no ho té clar és que «si jo tinc por, què no ha de tenir un possible client?».
Via lliure dels ajuntaments per ajudar a la reactivació
«El pitjor ara mateix és la incertesa». Així ho expressa el propietari del Green Dog Cafè de Reus, Raúl Juárez, que demana més concreció per part de l'administració per poder traçar un pla. «Jo tinc 14 persones treballant en plantilla, si em diuen que he d'obrir amb tot el personal..., a més, la setmana vinent ha de ploure gairebé tota la setmana». I és precisament aquesta incertesa sobre com s'han de fer les coses o com poden canviar, el que regna en general en el discurs dels restauradors tarragonins.
De moment, les instruccions dictades pel govern espanyol estableixen que finalment es podrà obrir terrasses al 50% de la seva capacitat, amb una distància mínima de dos metres entre taula i taula. La clientela, però, es podrà agrupar amb fins a deu persones en una mateixa taula i els establiments hauran de desinfectar-les un cop aquests marxin. Tampoc hi haurà tovallons ni cartes d'un sol ús. En definitiva, només un tastet de normalitat.
Els ajuntaments també s'han bolcat en la causa i amb un degoteig constant, a poc a poc tots es van sumant per donar màniga ampla als locals de restauració amb diverses mesures. La més estesa, l'exempció del pagament de la taxa d'ocupació de la via pública de forma temporal i el laxament a l'hora de fer la petició per instal·lar terrasses, una mesura, sobretot aquesta última, que pot acabar resultant enverinada.
Esperant la fase 2 per reactivar-se definitivament
El Safareig és el bar mític de la plaça de l’Oli de Valls. En ple cor del nucli antic, són molts els veïns que diàriament passen pel local, ja sigui per esmorzar, fer el vermut, el primer cafè de la tarda o la cervesa del vespre amb els amics. Avui, amb la possibilitat de tornar a obrir les portes a partir del dilluns 11 de maig, el Jordi Sans, el propietari, posa a punt l’espai, recarrega les neveres i fa una neteja a fons amb productes desinfectants.
Explica a TarragonaDigital que fins que no es passi a la fase 2 del pla de desconfinament, treballarà sol, només oferirà el servei de terrassa i a l’interior del bar no hi tindrà accés ningú. En aquest escenari, lamenta que les directrius que s’han donat al sector de l’hostaleria «són confuses i desastroses, ja que un dia ens diuen una cosa i al cap de dos dies ho canvien, i això genera molta desconfiança i dubtes a l’hora de gestionar el negoci».
La terrassa del bar és, de fet, el seu gran potencial i amb l’arribada del bon temps ocupa gairebé la meitat de la plaça. «Sobretot tinc por dels vespres, ja que la terrassa i els voltants s’omplen de gom a gom i amb les noves mesures molta gent no tindrà lloc i tots plegats necessitarem molta paciència», explica el cambrer. Tampoc té del tot clar quines són les accions concretes que ha d’adoptar per garantir la seguretat dels clients i la d’ell mateix i, davant de la manca d’informació, ha decidit fer la consulta a l’Ajuntament de Valls. No obstant això, a poc més de 48 hores d’aixecar de nou la persiana, es troba a l’espera de la resposta que ha d’aclarir-li com ha de fer-ho.
Els bars i restaurants del Vendrell preparen la tornada
Al Vendrell, els propietaris de bars i restaurants comencen a preparar els seus locals sense tenir massa clar com serà el retorn a l’activitat el dilluns. Alguns d’ells han començat a servir menjar per endur-se aquesta setmana, mentre que d’altres no han obert però han fet tasques de desinfecció dels establiments.
Rubén Fernández, del bar El Puppet, situat al Passeig Marítim de Coma-ruga, explica que obriran el dilluns amb la meitat de taules a la terrassa, i amb dispositius de gel a les taules. «De moment només serem tres treballadors, quan l’any passat érem 25, a veure com va tot», apunta a TarragonaDigital. Al mateix passeig, el bar El Nou Peñon també obrirà, tot i que probablement ho farà el cap de setmana i amb el personal mínim indispensable. «Així veiem com va la cosa durant la setmana», afirma Pablo Rodríguez.
Per contra, el Rafel, del restaurant La Verema, prefereix seguir amb la persiana abaixada. «Amb l’interior tancat i només el 50% d’ocupació a la terrassa no ens surten els números, esperarem a veure si podem obrir a la fase dos», assevera. El responsable del restaurant afegeix que almenys «les ajudes de les administracions estan arribant i podem subsistir», però anticipa una temporada d’estiu «fluixa».