El 14 d'abril vinent donarà el tret de sortida l'Any Bofarull a Reus en commemoració dels 200 anys del seu naixement. L'acte inaugural serà una conferència titulada Antoni Bofarull: Renaixença i conflicte identitari a la Catalunya contemporània, que tindrà lloc a les sis de la tarda a la Biblioteca Central Xavier Amorós.
L'Any Bofarull s'allargarà fins al 3 de novembre, dia del seu naixement, quan es descobrirà una placa commemorativa a la façana del número 37 del carrer de Monterols, on hi havia hagut la casa on va néixer. Fins llavors s'aniran succeint una sèrie d'actes i activitats que es concretaran més endavant tant pel que fa a les dates com, en alguns casos, al seu contingut.
Reconeixement d'una prolífica carrera
Advocat, arxiver, escriptor en vers i en prosa, historiador, lingüista i traductor, Antoni Bofarull va néixer en una casa situada on actualment hi ha el número 37 del carrer de Monterols el 3 de novembre de 1821 i va morir després d'haver patit un atac de feridura el 12 de febrer de 1892 a Barcelona, a l'Arxiu de la Corona d'Aragó on treballava.
Jaume Massó, comissari de l'Any Bofarull, considera aquest reusenc il·lustre «un dels personatges claus de la cultura catalana de la segona meitat del segle XIX». Citant el pròleg que Pere Anguera va escriure per al llibre Antoni de Bofarull i la Renaixença de Jordi Ginebra, Massó ha destacat la prolífica activitat de Bofarull.
Autor de la primera gramàtica amb rigor i coneixements, de la primera antologia poètica, de la primera novel·la en català des de Tirant lo Blanc, de la primera història general de Catalunya de rigor científic o la restauració dels Jocs Florals son algunes de les fites que destaquen del reusenc il·lustre.
Activitats previstes fins al novembre que s'aniran concretant
Per començar, la xerrada inaugural, dimecres de la setmana vinent, 14 d'abril a les sis de la tarda a la Biblioteca Central Xavier Amorós. Anirà a càrrec del doctor Jordi Ginebra i Serrabou, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. Porta per títol Antoni Bofarull: Renaixença i conflicte identitari a la Catalunya contemporània i es podrà seguir presencialment i telemàticament.
La mateixa biblioteca acollirà, temporalment, l'exposició d'obres impreses de Bofarull. La programació seguirà el mes de maig, amb l'edició d'un flyer sobre la biografia del fill il·lustre de Reus que es podrà consultar a les biblioteques municipals i a la del Centre de Lectura.
Durant el mes de juny, el Centre de Normalització Lingüística programarà activitats lingüístiques encara per concretar. També s'adjudicarà dia i lloc a les rutes culturals previstes per diferents espais i indrets de la ciutat durant els mesos de juliol i agost. Recorreran espais que facin referència a la vida de Bofarull i a la Reus contemporània.
Les visites s'organitzen des de les Biblioteques Municipals i les guiarà Jaume Massó, comissari de l'Any Antoni Bofarull. Al llarg de la tardor es programarà un acte acadèmic sobre la figura de Bofarull i l'Arxiu de la Corona d'Aragó. L'organitzarà l'Arxiu Municipal de Reus i l'Arxiu de la Corona d'Aragó i es farà a la seu dels arxius Municipal de Reus i Comarcal del Baix Camp.
Serà el mateix espai que acollirà, també durant la tardor, una exposició de manuscrits dels fons documentals de Bofarull. A l'octubre o al novembre, segons segueix la programació anunciada aquest dimarts, està previst un segon acte acadèmic organitzat pel Centre de Lectura del qual se'n desconeix el contingut.
Entre la tardor i l'hivern es presentarà, a la seu de Carrutxa, la reedició anotada de Costums que's perden y records que fugen (Reus de 1820 á 1840), obra d'Antoni Bofarull. Per últim, l'Any Bofarull clourà el 3 de novembre, amb la descoberta d'una placa commemorativa del bicentenari del seu naixement al número 37 del carrer de Monterols.