Aquest any hi hauràConcurs de Castells de Tarragona. El que no se sap és com i en quin format, però el que ja és oficial és que el pròxim 4 d'octubre, les 10 millors colles castelleres de Catalunya participaran en un concurs retransmès per TAC12 i la Xarxa de Comunicació Local que tornarà a «posicionar a Tarragona com a capital del món casteller».
Concretament, seran les colles que han estat presents en la jornada de diumenge de les tres últimes edicions del concurs bianual, 2014, 2016 i 2018; d'on cinc són de l'anomenada 'zona tradicional' i cinc més de la 'zona d'expansió'.
Les colles enfrontades i que ja han confirmat assistència seran: Capgrossos de Mataró, Castellers de Barcelona, Castellers de Sabadell, Castellers de Sants, Castellers de la Vila de Gràcia, Castellers de Vilafranca,Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Jove Xiquets de Tarragona,Colla Vella dels Xiquets de Valls i Xiquets de Tarragona.
Tarragona no ha de perdre els actes culturals
Tot i que l'Ajuntament de Tarragona s'ha mostrat molt «seriós» quant al manteniment de les mesures de seguretat, el seu alcalde, Pau Ricomà, ha volgut manifestar que «l'oferta cultural no s'ha d'aturar» i en aquest sentit, ha posat en valor el seguit d'actes que s'han realitzat a la ciutat, tant per Sant Magí com al llarg de tot l'estiu.
«Ara volem que Tarragona aculli també al món casteller», ha expressat Ricomà, que ha explicat que el Concurs serà retransmès a través de l'emissora TAC12 i La Xarxa, sempre amb la vocació que «Tarragona sigui reconeguda una vegada més com a capital castellera».
«Teníem la responsabilitat de fer alguna cosa»
La directora del Concurs de Castells, Ester Roca, tampoc ha donat massa detalls sobre l'edició d'enguany del Concurs, que es realitzarà el pròxim 4 d'octubre; tot i que sí que ha valorat que «teníem la responsabilitat de fer alguna cosa», tant per les colles com pel públic.
Això sí, serà un concurs com a tal, amb una puntuació, jurat i normativa, que s'anirà desgranant a mesura que s'avanci cap a la data de celebració. Roca també ha apuntat que les colles participants ja han donat suport a la iniciativa.
Per últim, la directora del Concurs ha valorat aquesta 'edició simbòlica' d'enguany, confessant que «ens agradaria estar a les places, però, malauradament, no pot ser. Per aquest motiu, l’objectiu principal d’aquesta iniciativa és, en definitiva, mantenir viu l’esperit de Tarragona com a capital castellera».
Un Concurs amb jurat, puntuació, i a la TAP
El director de TAC12, Xavier Abelló, ha donat alguna pinzellada més del Concurs, tot i que no gaires. Entre altres, l'equip que cobrirà l'acte serà el mateix que ha estat present en passades edicions, i així com les edicions confinades de Sant Magí.
L'escenari on es realitzarà el Concurs serà, «com no podia ser d'altra manera», la Tàrraco Arena Plaça (TAP), escenari ja emblemàtic on s'han realitzat les passades edicions del Concurs de Castells, que comptarà també amb un jurat, tot i que estarà format per alguns membres 'diferents' d'altres anys.
Així doncs, les colles rebran uns premis en funció del resultat que obtinguin a partir d’una dinàmica de temàtica castellera que se’ls plantejarà. Per últim, Abelló ha explicat també que els caps de Colla, que seran presents el dia 4 a la TAP, seran els del 2018 i no els actuals.
Tot i que en moltes colles s'han produït canvis de lideratge, des del Concurs s'ha considerat que els Caps de Colla d'enguany «no s'han pogut estrenar» i, per tant, es comptarà amb els representants que van ser presents en la darrera edició del Concurs.
Un Concurs de Castells que, de moment, no se sap com serà, però el que sí que és oficial és que serà. «Hi ha concurs», tal com s'ha anunciat avui des del mateix escenari casteller i, per esbrinar més sobre en què consistirà, s'haurà d'esperar al mateix dia 4 i a l'evolució de la pandèmia.