Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Els responsables del llibre a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus durant la seva presentació

'La cuina de Maria Poch Constantí' arriba a Reus per reivindicar els plats de temporada

Una barreja de literatura, cuina i fotografia recupera «aquelles receptes de sempre, de les àvies, les que es cuinen lentament i amb amor»

Una reivindicació de cuina de quilòmetre zero amanida amb fotografies i literatura. D'aquesta manera es pot definir La cuina de Maria Poch Constantí, el cicle de l'olivera. Es tracta d'un relat de ficció ambientat a principis del segle passat que serveix de punt de partida per recuperar la cuina que es feia aleshores a les cases.

El llibre s'ha presentat aquests dies a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus. De fet el relat se situa en un mas de la ciutat on viu una família que té oliveres i fa oli, la família de Maria Poch Constantí. Tal com expliquen les seves autores, «al voltant d'aquesta història hem vestit unes taules amb menús complets fets amb productes de quilòmetre zero, de temporada».

Amb aquesta premissa s'han recollit «aquelles receptes de sempre, de les àvies, les que es cuinen lentament i amb amor» i que es volen reivindicar. En el cas del llibre, de fet, receptes fetes amb l'oli que sortia de les olives del mas. El llibre no és una novel·la, però tampoc es queda en un recull de receptes.

El defineixen com «una original combinació de fotografia, cuina i literatura, amb aroma tradicional que ens transportarà a un passat no gaire llunyà». La figura protagonista del llibre és l'àvia d'una de les autores, Gisela Alcón. És professora d'anglès, és autora d'Històries possibles i ha escrit contes que li han valgut premis literaris.

La cuina de Maria Poch Constantí l'ha escrit amb Glòria Mohedano, mestra de pedagogia terapèutica. És l'autora del blog No tot són postres, amb receptes pròpies de la regió. Ha participat i guanyat concursos a la revista Cuina i al programa Tàpies Variades de Catalunya Ràdio.

També col·labora amb CatalunyaDigital en la secció de receptes amb Vermut Miró. Participa també en la revista Pànxing Cerdanya, en l'aplicació mòbil LaPiriteca.cat i el Mas de Santa Creu. Les dues darreres mans que hi ha darrere de La cuina de Maria Poch Constantí són les de Mateu Salvat.

En el seu cas, a través de les fotografies que il·lustren les receptes. Salvat és fotògraf professional especialitzat en publicitat i en fotografia industrial, aèria i d'arquitectura. El llibre el publica Silvia Editorial.