Presentació Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre

Tot a punt per la 16a Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre a Darmós

Dels 95 habitants del municipi, 87 seran voluntaris d'aquest esdeveniment gastronòmic

La Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre torna, un any més, per retre homenatge a una menja tradicional del territori i, aquest any, ho fa aconseguint una fita de les que enorgulleixen a un territori: aconseguir que se celebri a cadascun dels pobles de la comarca. Enguany, Darmós serà l'amfitrió de la 16a edició d'aquesta festa que té com eix fonamental un menjar arrelat a la tradició agrícola de la Ribera d'Ebre i dels riberencs i riberenques. A aquests factors, s'hi suma el reconeixement que ha aconseguit la Festa de la Clotxa des de la seva creació de la mà dels restauradors de la comarca fins ara, en què, els cuiners, els germans Roca, del millor restaurant del món, el Celler de Can Roca, en seran els pregoners de la festa. 

En aquest sentit, la presentació de la Festa de la Clotxa ha anat a càrrec de l'alcaldessa de Darmós, Maria Rosa Molluna; l'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí; la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Gemma Carim; el responsable del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona a les Terres de l'Ebre, Albert Folch; de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona, Raul Pijuan; i el president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Ribera d'Ebre, Joan Casanova.

Clotxa
La Clotxa, un producte tradicional i típic de la Ribera d'Ebre | Albert Fuertes

 

Èxit de voluntaris a la Festa de la Clotxa a Darmós

En ser Darmós la seu d'aquesta festa gastronòmica, municipi que pertany a Tivissa,  la presentació s'ha fet en un emplaçament únic a la Ribera d'Ebre: el poblat ibèric del Castellet de Banyoles, d'on es pot gaudir d'unes vistes privilegiades de la comarca i, ara, es magnifica encara més amb l'arribada de la floració dels arbres fruiters. A més, en finalitzar aquesta, tots els presents han pogut fer un tastet de la clotxa.

La setzena edició de la Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre se celebrarà a Darmós aquest pròxim 17 de març, un poble que pertany al municipi de Tivissa, però s'ha bolcat amb l'organització d'aquesta festa. En aquest sentit, el poble riberenc té 95 habitants i, per la festa, s'han apuntat 87 a fer de voluntaris. L'alcaldessa de Darmós, Maria Rosa Molluna, ha destacat que «és un orgull pel municipi acollir aquesta festa». En aquesta línia la batllessa ha dit que «seria impossible» fer-ho sense la col·laboració de tots els veïns i veïnes del poble. A més, aquesta és «una gran oportunitat» per Darmós, ja que es pot donar a conèixer arreu del territori. 

En aquest sentit, l'alcalde de Tivissa ha assenyalat que el municipi riberenc «és la capital mundial del vi», ja que compta amb cinc cellers vitivinícoles en un poble tan petit. Tanmateix, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Gemma Carim, ha destacat el moment en què se celebra la festa, ja que coincideix amb un dels moments més espectaculars a la comarca, la floració dels arbres fruiters. A més, després de setze anys realitzant aquesta festa, aquest és el darrer poble de la Ribera que faltava per celebrar-la  i ha matisat tot i ser un poble petit, la grandesa d'un poble, la marca la grandesa de les persones. 

Presentació Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre
L'alcaldessa de Darmós, Maria Rosa Molluna, s'ha mostrat molt orgullosa de poder celebrar la festa al seu poble | Albert Fuertes

 

Tots els pobles de la Ribera d'Ebre ja han sigut protagonistes

Ja no en queda ni un. Els 16 municipis de la Ribera d'Ebre hauran estat seu de la Festa de la Clotxa, en celebrar-se aquest diumenge 17 de març la festa a Darmós.

Un esdeveniment gastronòmic que va començar ara farà 16 anys i ho va fer de la mà dels restauradors de la comarca, que volien donar prestigi a un producte típic del territori. En aquest sentit, Joan Casanova, president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Ribera d'Ebre, en va ser un dels impulsors i  s'ha mostrat molt orgullós el nivell que ha adquirit aquesta diada.

Una iniciativa molt valorada des del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, ja que creuen que és «molt encertada» i es tracta d'un «tret diferencial» el qual fa venir molta gent a la Ribera d'Ebre. «Diferenciar-se de les propostes que fan en altres territoris, fa més fàcil la promoció», explicava Albert Folch, destacant que la clotxa és «un producte de territori, identitari, de cultura i de tradició».

Festa de la Clotxa
La Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre se celebra el diumenge 17 de març a Darmós | Albert Fuertes

 

Els germans Roca i Sara Blanch, invitats de luxe

La XVI Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre a Darmós estarà marcada pel protagonisme del producte típic, però també ho farà essent reconeguda pels germans Roca, del restaurant El Celler de Can Roca, els quals faran el pregó a través de vídeo conferència. A més, ells han incorporat una versió de la clotxa a la seva carta d'snacks i es pot tastar, al millor restaurant del món, una variació de la clotxa única, la qual es veurà el dia de la festa.

D'altra banda, també hi haurà l'actuació de la soprano Sara Blanch, natural de Darmós, però que, tot i estar actuant a Rússia, ha volgut estar al costat de la seva gent i fer una actuació per tots aquells que participin en aquesta festa gastronòmica.