Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Carles Prats i David Nogué a la tarima de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus, amb una pantalla a l'esquerra

Un nou portal digital aglutina tota la informació econòmica i comercial de Reus

Permet saber la quantitat de locals buits, quants negocis hi ha de cada sector i on s'ubiquen, entre altres dades

Reus té uns 2.753 locals comercials disponibles, 200 bars de tapes, 98 restaurants, 70 cafeteries i 56 establiments de menjar ràpid. Son algunes de les dades que s'ofereixen a Inreus.com, un nou portal amb informació econòmica i comercial de la ciutat.

Es tracta d'una plataforma digital que vol servir per facilitar informació comercial i econòmica de Reus. Per una banda a l'Ajuntament en si, però especialment a aquelles persones que tinguin intenció d'engegar un negoci. Segons s'ha presentat aquest dijous, el portal permetrà deduir la millor ubicació per al negoci que es vol posar en marxa.

Indica quants establiments de cada sector hi ha a la ciutat, on s'ubiquen o quines oportunitats hi ha per obrir nous mercats. La plataforma és obra de l'observatori econòmic Eixos. El seu fundador i director general, David Nogué, l'ha presentat juntament amb el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats.

La nova eina és oberta a la ciutadania, però el govern també la veu interessant i, de fet, ja ha fet servir. El programa Espais Vius, que ha de revitalitzar comercialment els ravals de Robuster i de Sant Pere, s'ha treballat a partir de «l'esborrany que teníem d'aquesta eina», segons ha admès el regidor.

Una nova eina per facilitar la creació i l'atracció de negocis a Reus

Inreus.com s'ha de convertir, segons el govern local, en «un punt de referència per desenvolupar polítiques d'activació i dinamització econòmica a la ciutat. Va adreçada a tot el teixit empresarial i econòmic, comerciants i inversors, agents immobiliaris i petits emprenedors».

S'hi pot explorar un mapa de Reus on s'indiquen totes les activitats econòmiques registrades a la ciutat i els locals comercials disponibles. Amb aquesta informació i un total de fins a 300 paràmetres es poden elaborar informes econòmics per als usuaris que els demanin.

És a dir, el portal mostrarà una part de la informació, que s'ampliarà particularment a partir de les demandes d'informació addicional. Des d'Eixos aclareixen que «donar tota la informació via web és impossible, el que és important és detectar l'interès» dels usuaris.

Quan la persona que consulta la plataforma ho demani els seus responsables li faran arribar els informes i les dades que s'ajustin a la seva consulta. Remarquen que un dels actius d'aquesta plataforma ha de ser la velocitat de resposta. La plataforma aglutina «tot un seguit de dades i informació que normalment no està disponible enlloc», explica el fundador d'Eixos.

En alguns casos és responsabilitat de l'Ajuntament, que serà qui mantindrà les dades actualitzades. El fundador d'Eixos ha aclarit que hi ha dades que no tenen les administracions i que son útils i valuoses per al sector econòmic.

També ha deixat clar que en els mapes del portal pot haver-hi cert marge d'error. Una característica inherent a treballar a partir de mapes que fins i tot afecta Google, segons ha destacat.

Reus té més locals buits i, alhora, més densitat comercial que Londres

Inreus.com ha permès al govern local desmentir la idea del tancament constant i progressiu de negocis a Reus. Carles Prats ha etzibat que és una idea que no s'ajusta a la realitat. «A Reus sempre s'està dient que es tanquen molts negocis i veiem que la realitat és una altra», ha sentenciat.

«Potser l'evolució de determinats sectors sí que ha caigut, però també han nascut noves oportunitats», ha afegit el regidor. La densitat comercial de Reus, segons ha exposat David Nogué, és d'entre 500 i 600 comerços per quilòmetre quadrat. És molt superior a la de Londres, segons ha posat d'exemple.

La capital del Regne Unit té uns 180 comerços per quilòmetre quadrat. La configuració de cada ciutat, segons aclareixen des d'Eixos, fa que la disponibilitat de locals comercials es comporti diferent. A Londres els comerços es reparteixen, majoritàriament, als carrers i avingudes que porten al Palau de Buckingham.

Això fa que hi hagi molta més demanda i provoca ocupacions de fins al 100% dels locals. El model de ciutat mediterrània com és el cas de Reus, en canvi, comporta una major disponibilitat de locals comercials. Segons el director general d'Eixos, això s'explica per la inèrcia històrica de construir qualsevol edifici amb uns baixos com a local i els habitatges o les oficines a sobre.

És per això que David Nogué considera que tenir locals buits no ha de ser, forçosament, una notícia negativa. Considera que s'ha d'interpretar com «més disponibilitat per emprendre».