La sala de les Corts Catalanes de Montblanc, situada al claustre de Sant Francesc, ha sigut l'espai escollit avui, dia 15 de setembre, per presentar el nou llibre de l'historiador montblanquí Josep M. Porta i Balanyà sobre la Mare de Déu de la Serra. L'obra es titula 'Les sortides de les marededéus de la Serra de Montblanc (1687 - 2016). Devoció i festa', i està editat per l'Ajuntament de Montblanc.
Presentació del llibre
L'acte de presentació s'ha dut a terme al voltant de les 19.00 hores amb una gran assistència; la sala s'ha omplert de gom a gom poc després d'haver començat l'acte. Estava planejat que fos Josep Andreu, alcalde del municipi de Montblanc, l'encarregat de fer la presentació de l'acte, però l'alcalde ha hagut d'absentar-se a causa de la seva estada a Waterloo, Bèlgica.
No obstant això, l'acte ha comptat amb la presència de Toni Cartanyà, president de Les festes de la Serra 2016; Mossèn Simó Gras i Solé, plebà de Montblanc; Francesc Benet tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Montblanc i president del Consell Comarcal; Josep Gomis, exalcalde de Montblanc, i Josep M. Porta i Balanyà, autor del llibre, qui ha explicat tots els detalls del llibre. Francesc Benet ha ocupat el lloc de l'alcalde i Gomis s'ha encarregat de fer la glossa de l'obra.
'Les sortides de les marededéus de la Serra de Montblanc'
L'obra, que abasta un gran període de temps (des de finals del segle XVII fins al 2016) és el resultat d'una rigorosa investigació que ha dut a Porta a consultar una gran quantitat de documentació i premsa històrica.
Es basa en l'anàlisi de totes les sortides de la Mare de Déu petita així com les de la imatge gran dins del període temporal acotat. Un dels punts més destacats del llibre és el passatge que detalla la problemàtica causada per la Guerra del Francès (1808 - 1814) així com les festes del 1816 en ocasió del retorn de la imatge gran al seu santuari (abans, però, la imatge va haver de ser reconstruïda). Evidentment, també es tracta els motius dels orígens decennals de les festes, que actualment se celebren cada 25 anys tot i que s'està valorant la possibilitat de recuperar el caràcter decennal de la festivitat.