Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El peix pedra.

Montblanc acollirà la presentació del llibre ‘Alcover, Mont-ral, el Pinetell 238 milions d'anys enrere'

El llibre és obra de l’autor Joan Cartanyà. L'acte tindrà lloc al Museu Comarcal de la Conca de Barberà aquest dissabte a les 19.00 hores

Aquest dissabte dia 15 de febrer a les 19.00 hores es presentarà ‘Alcover, Mont-ral, el Pinetell 238 milions d'anys enrere. Un patrimoni paleontològic excepcional’, el darrer llibre de Joan Cartanyà, investigador adscrit a l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i al Centre d'Història Natural de la Conca.

L’acte tindrà lloc a la sala d’actes del Museu Comarcal de la Conca de Barberà. L’obra correspon al volum quatre de la col·lecció ‘Monografies del Centre d'Història Natural de la Conca de Barberà’.

El llibre vol posar al dia i divulgar aquest ric patrimoni paleontològic que es troba a cavall de tres municipis de dues comarques del sector est de les muntanyes de Prades, es tracta d'Alcover i Mont-ral a l'Alt Camp i el Pinetell (Rojals, Montblanc) a la Conca de Barberà.

Els jaciments van ser descoberts a principis dels anys seixanta del segle passat en les pedreres que van començar a explotar per a la construcció. Es tractava de calcàries taulejades molt planes i que es va passar a anomenar ‘pedra d'Alcover’.

Fòssils marins de gran importància

De seguida els treballadors i propietaris de les primeres explotacions a la zona de la Lloera, entre Alcover i  Mont-ral, es van adonar que en algunes lloses que aixecaven hi havia empremtes de peixos i altres animals marins, un fet que van posar en coneixement de la ciència i des de llavors han lliurat una quantitat significativa de fòssils marins de diversos grups com peixos, rèptils, mol·luscs, artròpodes o equinoderms.

Aquest patrimoni paleontològic està reconegut mundialment com un dels jaciments més importants de la seva edat, el Triàsic, un període de l'era secundària o Mesozoic, que va aproximadament dels 200 als 250 milions d'anys enrere.

Tot plegat ha fet que aquest patrimoni sigui reconegut mundialment en la comunitat científica però no tant en l'àmbit més proper, fins i tot en la ciutadania veïna dels jaciments, és per això que aquesta publicació, amb un caràcter divulgatiu però amb rigor científic, vol contribuir a fer valdre aquest patrimoni.

L'acte de presentació del llibre estarà conduït per Josep Gomis, president del Museu Arxiu; Àngel Galobart, cap de l'àrea del Mesozoic de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont; i comptarà amb l'autor del llibre,  Joan Cartanyà.