L'Ajuntament de Reus apujarà els impostos de cara al 2020. Després de no tocar-los des del 2011, segons ha explicat la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, l'any vinent s'apujarà un 9,7% el gruix dels impostos, una mesura que vol evitar «ajustar serveis», segons la responsable política dels comptes municipals. El plenari de divendres de la setmana vinent ha de servir per aprovar l'expedient d'ordenances fiscals, però també el del pressupost municipal.
[predef]reus-144[/predef]
Reus tindrà, per primera vegada a la història, un pressupost municipal nou vigent des de l'1 de gener, en aquest cas, del 2020. Els tràmits burocràtics implicaven que, els pressupostos aprovats en democràcia entre novembre i desembre, no entressin en vigor fins després de començar l'any. El govern municipal portarà al plenari del divendres, dia 25 d'octubre, els expedients de pressupostos i ordenances fiscals.
La majoria absoluta amb la qual compten fa preveure que s'aprovaran sense problemes, i dimarts vinent, dia 22, serà quan s'expliquin els documents a l'oposició municipal en una comissió informativa. Mariluz Caballero ha volgut deixar clar que, a més dels comptes i les taxes, el govern també té llesta la planificació d'actuació del mandat a través del Pla d'Acció Municipal.
«No els podem explicar el PAM per les limitacions de la llei electoral, però és bo que la ciutadania sàpiga que el document està enllestit i que el presentarem just després de les eleccions generals». Ha destacat, també, que serà la primera vegada que s'aprovin, alhora, pressupostos i ordenances. Sense donar detalls fins que s'expliqui el PAM, Caballero ha afirmat també que els pressupostos contemplen el «Pla d'Inversions més ambiciós dels darrers anys amb un import de 6,5 milions d'euros».
Un 9,7% d'increment de taxes
Les ordenances fiscals contemplen «una actualització de l'IPC dels últims vuit anys, del 7,7%, més el 2% —un segon increment que ha de garantir, segons el govern, el manteniment dels serveis— als següents tributs: taxa de guals, de recollida de residus comercial i tipus general d'IBI», ha exposat la regidora d'Hisenda. Tot i això, ha volgut destacar que «el govern de Reus no ha incrementat la pressió fiscal».
Alguns dels àmbits on es coneixen les variacions que hi haurà són el del preu de l'aigua i dels serveis funeraris. En el primer cas, «es preveu una variació del 9% per garantir la prestació d'uns serveis de qualitat i la realització d'inversions, bàsicament en el manteniment de la xarxa». En el cas de l'empresa municipal Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, «es preveu una actualització de les taxes de conservació d'entre el 9% i el 15%», els drets sobre les concessions de sepultures es mantenen «gairebé igual, i la variació de la resta de taxes dels serveis funeraris, com inhumacions i exhumacions es fixa en un 100%», és a dir, que se'n duplicarà el preu.
La brossa i l'IBI
«Per primera vegada introduïm el concepte de progressivitat fiscal a les ordenances municipals», manté Mariluz Caballero. En el cas de la taxa de recollida de residus, ha explicat, això implicarà establir tres trams en funció dels metres quadrats de l'immoble en lloc dels dos actuals. «Fins a 100 metres quadrats agafem el primer tram actual i se li apuja un 8%, fins a 150 metres quadrats agafarem el segon tram actual i incrementarem un 10%, i establim un tercer tram, que seria a partir de 150 metres quadrats, en el qual agafant el segon tram actual, s'augmenta un 12%».
Pel que fa a l'Impost de Béns i Immobles, on es reflectirà aquesta progressivitat fiscal serà en les bonificacions a les famílies nombroses, i és que seran majors en aquells immobles de menys valor cadastral i a la inversa. «L'IBI diferencial se situarà al tipus màxim, que és de l'1,2%, que grava el 10% dels immobles de més valor cadastral diferents de l'ús residencial, parlem de les grans superfícies, els establiments o les entitats financeres».
L'IBI gravarà els pisos buits
A través de l'IBI també es vol penalitzar els propietaris de pisos buits. A partir del 2020 s'aplicarà una mesura que preveu la llei estatal —i que podrien aplicar la Generalitat o l'Estat si no ho fes l'Ajuntament— que permet incrementar l'impost un 50% en els casos en què, durant dos anys, no hi hagi hagut ningú empadronat a l'habitatge ni hi hagi hagut serveis donats d'alta.
Aquesta clàusula s'inclourà a les ordenances fiscals del 2020, però no es podrà aplicar fins a l'any 2021. Serà al desembre de l'any vinent quan l'Ajuntament creuarà les dades per detectar quins habitatges són buits i, durant l'any 2021, aplicar el recàrrec del 50% a la taxa de l'IBI de l'any 2020.
«Reus té una pressió fiscal baixa»
Aquests increments, posats sobre les factures i rebuts dels contribuents reusencs hi tindran un impacte mitjà de gairebé tres euros mensuals. «A un contribuent tipus li significarà un increment mitjà de 34,6 euros anuals, que són 2,8 euros al mes», ha explicat Mariluz Caballero. Ha insistit que «Reus té una pressió fiscal baixa, i així continuarà sent».
Ha explicat que «amb dades del 2018, la pressió fiscal a Reus està un 19,7% per sota de la mitjana dels cinc municipis de mida semblant a Catalunya, i un 25,4% per sota de la mitjana dels set municipis amb més població de Tarragona». Tot i això, l'actualització segons l'augment de l'IPC i l'increment addicional del 2%, afirma Mariluz Caballero, s'havia d'aplicar.
«Estem a punt de tocar os, o incrementem els ingressos, o s'hauran d'ajustar serveis, i el govern de Reus està compromès amb la garantia de continuar prestant els serveis de qualitat que mereix la nostra ciutadania», manté. Afirma que «l'expedient és un exercici de responsabilitat, de planificació, de rigor i de realisme; és la garantia de continuar prestant els serveis de qualitat que exigeix la nostra ciutadania».
A més, «assumeix els increments de costos en els contractes de serveis, com la neteja viària, la recollida d'escombraries, el manteniment de zones verdes o el manteniment de l'enllumenat públic». En el cas concret de la recollida d'escombraries i la neteja viària, precisament ahir es va informar que el govern treballa en el nou contracte.
La reducció del deute
La regidora d'Hisenda ha fet incís en la reducció del deute municipal que, assegura, s'amortitza a un ritme d'uns 26 milions d'euros l'any. Segons les dades i previsions del govern, l'any 2011 hi havia un deute municipal de 405 milions d'euros, «preveiem tancar el 2019 amb 184; la previsió d'aquests pressupostos, a finals del 2020, serà de 164 milions d'euros», destaca Caballero.