L'Ajuntament de Vila-seca vol fer del Celler Noucentista un nou atractiu turístic de primer ordre. Per això, dins del projecte de restauració que convertirà l'antic celler de la Cooperativa Agrícola en un nou equipament cultural, s'inclou una part de museïtzació amb una potent aposta per les noves tecnologies. A través de la realitat virtual i el vídeo mapping, el Celler oferirà al visitant un relat sobre la història de la construcció de l'edifici, obra de l'arquitecte Pere Domènech, així com del procés de l'elaboració del vi i la història de la Cooperativa de Vila-seca.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Les noves tecnologies, al servei de la història del Celler Noucentista de Vila-seca
Aquests són alguns dels aspectes que s'estan desvetllant aquest cap de setmana dins de les sessions informatives per a la ciutadania que s'han programat els dies 19 i 20 de novembre al Castell de Vila-seca. Aquestes sessions, que es fan en grups de 50 persones, compten amb les explicacions dels equips redactors dels projectes de restauració i museïtzació del Celler. Els assistents, a més, tenen l'oportunitat de provar l'experiència de realitat virtual i veure les projeccions de vídeo mapping que es faran servir en el futur museu. Així mateix, els veïns i veïnes poden entrar dins del Celler per veure el seu estat i respondre una enquesta amb les seves opinions.
«Hem proposat una experiència immersiva amb ulleres de realitat virtual que transporten el visitant a un món que no és real per explicar la història del Celler», expliquen els responsables de la part museística, Ana Velilla i Jesús Moreno. D'aquesta manera, el museu oferirà una visita virtual per conèixer 'in situ' el procés de construcció de l'edifici projectat ara fa 100 anys per Pere Domènech i Roura. Quan es posi les ulleres, el visitant podrà veure com era Vila-seca abans que hi hagués el celler i descobrir com es va aixecar. L'arquitecte serà també part fonamental del museu, amb explicacions sobre els cellers noucentistes, o catedrals del vi, que van sorgir el segle passat arreu del territori.
L'altra tecnologia que es farà servir en les visites al Celler serà el vídeo mapping, amb projeccions en vídeo en les mateixes parets i el terra de l'edifici on s'explicarà com es feia el vi a Vila-seca fa més d'un segle. «Tot l'edifici es convertirà en una gran pantalla per poder explicar el procés d'elaboració del vi. També farem servir sons evocadors a la zona de les premses i s'instal·laran plafons informatius sobre la història del Celler», han detallat.
Un espai polivalent amb 500 butaques retràctils i una caixa escènica amb vistes a l'exterior
Berta Grau, membre de l'equip d'arquitectes responsables de la restauració, ha donat més detalls sobre el projecte de restauració: «Des del principi vam quedar encisats per l'edifici, una icona del patrimoni cultural de Vila-seca. Per això hem apostat per conservar al màxim les parets de pedra, els arcs atirantats i els pilars de soldó, amb una actuació mínima de neteja». El projecte, ha explicat, es basa en tres decisions; rehabilitar l'immoble mantenint el seu caràcter, abastar volums nous i l'actuació en el seu interior per habilitar una gran sala polivalent.
Pel que fa a la sala principal, l'arquitecta ha exposat que s'ha buscat la polivalència a través d'un sistema de butaques retràctils amb una capacitat màxima per a 517 persones assegudes. Les butaques es poden amagar totalment o parcial i, quan l'espai quedi lliure, l'aforament serà de 945 persones dretes. La nau principal comptarà també amb un nou paviment elevat en 1,4 metres per tal d'amagar totes les instal·lacions de serveis per sota. Tanmateix, el Celler comptarà amb una zona de rebuda i un vestíbul on també es podran programar actes de format més petit amb unes 200 cadires o 400 persones dempeus.
Respecte als nous volums, l'element més característic serà la caixa escènica, que aportarà una nova façana oberta a l'exterior a través de grans vitralls. Per tal de controlar la il·luminació, s'habilitarà un sistema de cortines per activitats que requereixin foscor. A tocar de l'entrada principal, pel carrer de Castillejos, també es construirà un passadís que connectarà amb el pavelló més petit que tindrà usos administratius o de serveis.
El futur del projecte, en mans del ple
L'Ajuntament de Vila-seca va treure a licitació les obres de restauració del Celler el passat mes de setembre, després d'aprovar 'in extremis' la contractació anticipada en un plenari extraordinari on va quedar clara la postura contrària dels regidors de l'oposició. Fins a quatre unions d'empreses s'han presentat al concurs, que està a punt de resoldre's. Tot i això, l'equip de govern encara està pendent de desbloquejar el finançament de les obres.
Aquests diners sortiran de romanent propi, però s'han d'incorporar al pressupost a través d'una modificació de crèdit que passarà pel plenari del pròxim divendres, 25 d'octubre. Als deu vots de Vila-seca Segura i el PSC, caldrà sumar com a mínim una abstenció dels regidors de l'oposició perquè es puguin posar en marxa les obres. Cal recordar que el govern treballa a contrarellotge amb aquest projecte per tal de poder beneficiar-se de la subvenció de 2 milions d'euros concedida pels Fons Feder. Les bases d'aquests fons europeus fixa que les obres han d'estar executades almenys en un 65% abans de l'1 de novembre de 2020.