Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Presentació del Tàrraco a Taula 2020 discover

La cuina romana en clau actual arriba amb la 23a edició del Tàrraco a Taula

Per a l'edició d'enguany s'ha elaborat una cervesa commemorativa, amb ingredients propis d'època romana

Presentació del Tàrraco a Taula 2020 discover
Els restauradors pronostiquen que l'edició d'enguany serà «espectacular» | Gerard Vives
 

Després de la presentació del festival Tàrraco Viva 2020, arriba la seva vessant gastronòmica, el Tàrraco a Taula, que enguany arriba a la  23a edició, amb set restaurants  de Tarragona que han elaborat diversos menús inspirats en la cuina a l'antiga roma, que es podran degustar de l'1 al 18 d'octubre. Els restaurants participants en l'edició d'enguany són l'Ares, el Cócula, El Cortijo, El Llagut, La Xarxa. Lola Bistró i la Merceria 34. 


Com la totalitat dels actes culturals que s'organitzen a Tarragona i a la resta del territori, l'edició d'enguany ve marcada pel coronavirus. En el cas de la restauració, la pandèmia ha causat un terrabastall per a molts professionals del sector, paralitzant la seva activitat de manera prolongada i, amb el desconfinament, alguns han decidit no apujar la persiana. Malgrat tot, els restauradors del Tàrraco a Taula han fet esforços per seguir oferint una de les  mostres gastronòmiques «referents a tota la mediterrània», com postula el president de Tàrraco a Taula, Carlos Segarra.


Un dels restauradors participants, Ramón Martí  del restaurant  El Llagut, ha explicat que a causa del coronavirus «hem de treballar encara més, ja que la situació és complicada», però tot i això, considera que el fet d'estar tancats a casa, no ha anat malament del tot. «Molts dels  menús  que s'ofereixen, han estat elaborats durant el confinament», confessa Martí, que pronostica que l'edició d'enguany «serà brutal», perquè cada establiment ha tingut més temps per elaborar els plats i són més espectaculars.


El president de  Tàrraco a Taula  ha detallat que, com cada any, la voluntat és la de recuperar la cuina  de l'antiga roma, utilitzant els ingredients que es feien servir fa 2000 anys, però reformulant la recepta per crear un plat nou. «Som rigorosos amb els ingredients, però flexibles amb l'elaboració», recalca Segarra. Tots els menús tindran un preu de 29 euros i inclouen quatre plats, amb entrant, primer, segon i postres, pa, aigua i beguda. Aquesta, com no podia ser d'altra manera, inclou  vi i cervesa, tot i que no es tracta d'una cervesa qualsevol.

Suburbia, la cervesa dels romans tarragonins

Per a l'edició d'enguany del  Tàrraco a Taula, que s'havia de celebrar al mes de maig, es va decidir elaborar una beguda especial, una cervesa, amb els ingredients i elaboració semblants a com es feia la cervesa a l'antiga roma. Amb aquest desig, es va contactar amb la cerveseria La Sitgetana, ubicada a Sitges, que va ser l'encarregada d'elaborar una cervesa  per al Tàrraco Viva 2020. Porta el nom de  Suburbia.

Imatge de la cervesa del Tarraco a Taula 2020 discover
Imatge de la cervesa 'Suburbia' del Tàrraco a Taula 2020 | Gerard Vives
 

El nom no és intranscendent, ja que és el nom amb què s'anomenava la població de Sitges en l'època dels romans. Es tracta d'una cervesa afruitada, amb tocs de coriandre, taronja, i elaborada amb llevats naturals, que va ser elaborada per ser consumida al mes de maig. Des de l'organització aclareixen que, amb la crisi del coronavirus i l'ajornament  de les jornades, «la cervesa pot haver augmentat la seva gasificació» però, assegura Ramón Martí, «està igual de bona».

L'alimentació, pilar social de l'antiga roma

El divulgador cultural,  Magí Seritjol, també present a la presentació del  Tàrraco a Taula, ha posat de manifest la importància de l'alimentació, tant a l'antiga roma com en l'actualitat. Per a molts romans, explica, l'alimentació era part de la seva  vida social. «Els romans treballaven i es relacionaven per produir i aconseguir menjar. Recuperar la gastronomia romana té molt de valor», explica. El president de  Tàrraco a taulaCarlos Segarra, reitera la importància de «preservar aquests valors gastronòmics, com a signe identificatiu de Tarragona i el Mediterrani».


Tota una manifestació d'història, cultura i patrimoni que es podrà gaudir, de l'1 al 18 d'octubre, als restaurants tarragonins. En aquest sentit, la presidenta del Patronat Municipal de Turisme, Cinta Pastó, ha manifestat que l'organització espera que «la ciutadania i els visitants de ciutats pròximes s'apropin a Tarragona per descobrir, no només les arrels culturals que encara ara ens vinculen a les grans civilitzacions mediterrànies, sinó també la  cuina dels nostres avantpassats, que gràcies als restauradors del  Tàrraco a Taula, reviu durant aquests dies».