Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la família Fontanals-Vidal

El Port de Tarragona presenta el llibre sobre els Fontanals, família influent del barri portuari

La presentació es retransmetrà en directe a través de YouTube | El llibre va ser finalista al VIII Premi d’Investigació del Port de Tarragona

El Port de Tarragona retransmetrà la presentació del nou llibre de  Francesc Gassó i Minguet, titulat:  'Els Fontanals-Vidal. Una família influent al barri del Port de Tarragona (1825-1960)'. La presentació es podrà seguir el pròxim  17 de desembre a les set de la tarda.

L'acte s'emetrà en directe  a través de la plataforma YouTube, des del canal del Port de Tarragona. La retransmissió  és el primer esdeveniment programat dins aquesta nova modalitat virtual organitzada per l'Arxiu del Port  i el Servei de Publicacions del Port de Tarragona.

El nou llibre de Gassó, que ha estat publicat pel  Port de Tarragona  dins la col·lecció Saturnino Bellido, va ser un dels finalistes del VIII Premi d’Investigació Port de Tarragona i el jurat en va recomanar la seva edició.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

Una casa que tocava a tres carrers

La protagonista de qui es narra la història al llibre és la família Fontanals i Vidal, qui van ser comerciants de vi i bacallà i es van instal·lar a Tarragona cap al 1825, procedents de Vilanova i la Geltrú. Quan van aterrar a la ciutat es van acomodar «al barri més emergent  de la ciutat en aquells moments: el barri del Port».

Concretament, van instal·lar-se al  carrer Rebolledo, un dels primers carrers que van conformar la Nova Població de la Marina  creada seguint el projecte de l’enginyer portuari Joan Smith a partir de l’any 1802.

Els Fontanals van edificar una majestuosa casa pairal que abastava tres carrers: Rebolledo, Lleó i Reial. Tal com es detalla des del Port, aquest fet és un indicatiu del poder econòmic de la nissaga familiar, que no es va limitar només al  comerç marítim continental, sinó que va establir  xarxes comercials a Cuba i Amèrica del sud.

La història s'explica a través de monges, dramaturgs, comerciants, militars i tot un seguit de personatges  que van apareixent al llibre i donen testimoni de la  idiosincràsia  d’una família benestant tarragonina de l’època. Es tracta d'una peça  testimonial elaborada a partir de fonts primàries de la mateixa família, que són propietat de l'autor del llibre.

En aquest sentit, el  Port de Tarragona agraeix a Gassó «haver conservat no només l’arxiu documental, sinó també tot el patrimoni material acumulat al llarg de més de cent trenta anys»; ja que, asseguren, permet conèixer una mica més la  història  del Port i la seva activitat comercial en èpoques passades.