La sisena edició del Congrés Internacional d'Arqueologia i Món Antic Tarraco Biennal, que se celebrarà a Tarragona entre el 22 i el 24 de novembre del 2023, girarà al voltant de les cases romanes i com aquestes es van convertir en un factor clau en la romanització a les ciutats hispàniques.
Així ho han anunciat aquest dilluns el catedràtic d’Arqueologia, Joaquin Ruiz de Arbulo, i el director de l'Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Josep Maria Palet. L'avançament ha servit també per presentar el llibre de les actes de la cinquena edició del congrés, que va tenir lloc el novembre del 2021, i que es va centrar en els ports romans i l'arqueologia dels sistemes portuaris.
El congrés, que comptarà amb una dotzena de ponències, estudiarà el cas específic de Tarragona, però també el d'Empúries, la vall de l'Ebre i el Maresme, així com els casos d'altres grans ciutats d'Hispània, com són Mèrida, Còrdova i Cartagena, i també les cases originals d'Itàlia.
Segons el catedràtic d'Arqueologia i director del comitè científic de la Tarraco Biennal, Joaquin Ruiz de Arbulo, s'analitzaran «els canvis que van experimentar les societats de la península Ibèrica quan arriben els romans i apareixen nous models de residència i de relació social».
Per la seva banda, el director de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), Josep Maria Palet, ha remarcat la importància de la Tarraco Biennal com a «cita acadèmica de referència amb projecció internacional».