Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues preses trans a la porta d'una cel·la de Wad-Ras

Els presos transsexuals catalans ja poden escollir presó segons el sexe sentit

El centre de Dones de Barcelona acull les primeres recluses que encara no han acabat el procés de trànsit

Dues preses trans a la porta d'una cel·la de Wad-Ras
Dues preses trans a la porta d'una cel·la de la presó de Dones de Wad-Ras | Catalunya Diari

La presó de Dones de Barcelona acull des de fa unes setmanes les primeres dones transsexuals inscrites encara al Registre Civil amb sexe masculí. Aquest divendres s'ha signat una nova instrucció penitenciària que permet a les persones transsexuals sol·licitar el trasllat a una presó o mòdul del gènere amb el qual s'identifiquen, abans que acabin el seu procés de transició hormonal, quirúrgic i legal. 

Cada vegada es fan més progressos en aquest àmbit. El centre Wad-Ras és el primer que acull tres persones nascudes homes, encara amb DNI de sexe masculí, però se senten dones. Segons el Departament de Justícia, aquesta instrucció reconeix millor els drets d'aquestes persones, ja que fins ara estaven en mòduls d'homes però de forma una mica aïllada i solitària.

La instrucció anterior havia quedat desfasada

L’anterior instrucció per a interns trans, del 2009, també permetia el trasllat, però  la sol·licitud no preveia la ubicació en un centre amb interns d’un sexe diferent. Les persones sol·licitants eren normalment traslladades a la presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), el centre penitenciari de referència d'acompanyament i treball amb el col·lectiu trans.

Als centres penitenciaris de Catalunya hi ha actualment 14 persones trans,  i totes són dones trans, és a dir, van néixer homes però se senten dones. La nova mesura dona resposta a les persones trans que no poden o no volen fer el canvi oficial.

Cal recordar que el canvi de sexe només està permès a persones de nacionalitat espanyola que presentin informes psicològics i documents que acreditin un procés d’hormonació d’almenys dos anys. No cal haver passat per una operació de canvi de sexe. El canvi s’ha de fer al Registre Civil perquè després quedi reflectit al document d’identitat.

Ara, els reclusos que ho demanin, no caldrà que acreditin aquests requisits legals. La decisió definitiva dependrà dels informes del centre penitenciari i de la valoració del Servei de Classificació del Departament de Justícia. Es tindrà en compte el delicte, l’historial penitenciari, la motivació i els riscos o els avantatges que suposaria el trasllat per a la  seguretat del mateix sol·licitant.

Així mateix, se simplifica el procediment perquè les persones trans sense el sexe canviat al Registre Civil puguin decidir el nom amb què volen ser tractades. També s'ha elaborat la nova Instrucció per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, l’objectiu és que el sistema penitenciari català tingui la màxima sensibilitat amb aquest col·lectiu.

«El sistema penitenciari ja no serà binari»

Miguel Ángel Esteban, de la Secretaria de Mesures Penals i Reinserció, explica que fins ara els reclusos que demanaven ser tractats com si fossin del sexe no biològic al seu eren ingressats en mòduls de protecció, i això els provocava un cert aïllament i solitud.

Ara,  davant d'una petició de canvi de centre per canvi de sexe, s'estudiarà el cas i si no hi ha cap perill, es farà. També es vigilarà que no siguin peticions utilitaristes per aconseguir un millor tracte, i les entitats especialitzades en persones transsexuals estudiaran cas a cas la coherència de la petició. També es vigilarà que no hi hagi antecedents de violència sexual o de gènere. En el cas dels homes transsexuals, nascuts dones, es tindrà molt en compte la seva seguretat per evitar patir agressions sexuals als centres masculins.

Una experiència en primera persona

Paula, reclusa transsexual, a la seva cel·la de la presó de Dones de Wad-Ras
Paula, reclusa transsexual, a la seva cel·la de la presó de Dones de Wad-Ras | Catalunya Diari

La Paula va ingressar fa uns mesos a la presó de Joves de Quatre Camins. Estava en un mòdul de protecció, aïllada i sola a la cel·la, mirant la televisió, menjant sola, sense participar en activitats, «com un ratolí en una capsa». «Era una tortura», explica. Per a ella hauria estat un «malson» estar en un mòdul amb homes «micos i bojos», perquè quan la veien li cridaven «de tot».

Poc després, la Paula va demanar el trasllat a Wad-Ras, que es va produir fa un mes i mig. Ara està molt millor, diu, ha fet amigues, i pot «aprofitar» la condemna, ja que participa en un taller de perruqueria i repartint menjar, i això li pot suposar una «oportunitat per canviar».

Està a punt de poder ser operada, però, si està empresonada, l'operació es pot endarrerir, perquè el postoperatori és complicat i els metges potser no volen que el passi a presó i la fan esperar que sigui alliberada. De moment, està bé, però encara prefereix no canviar-se davant de les altres dones.

  

  

També et pot interessar...