Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un dels boxs de l'UCI de l'hospital Santa Caterina de Salt amb un pacient ingressat per coronavirus

La pressió assistencial a les UCI podria començar a disminuir aquest cap de setmana

La dinàmica podria canviar si la soca britànica de la Covid-19 es descontrola

La situació epidemiològica a Catalunya viu en aquests moments una doble realitat: l'estabilització i baixada d'alguns indicadors i la preocupant i greu pressió assistencial als hospitals catalans. Tot i això, en els darrers tres dies els ingressos hospitalaris s'han anat reduint. Un fet que podria indicar que ja s'ha superat el pic de persones hospitalitzades per coronavirus

«Com que baixaran els contagis, baixaran les hospitalitzacions i els ingressos a l'UCI. Esperem que aquest cap de setmana es doblegui la corba de les UCI, que és on passen les coses més greus», ha indicat l'investigador del grup BIOCOMSC del Departament de Física de l’UPC, Sergio Alonso, a 'El Món a Rac 1'. Tot i això, indica que la dinàmica podria canviar si la soca britànica de la Covid-19 es descontrola i tornen a augmentar els contagis.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

De fet, segons va anunciar el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimón, aquesta variant podria ser la predominant a Catalunya «en entre cinc i sis setmanes» i representar el 50% dels contagis. En aquest mateix sentit, des del BIOCOMSC aposten per aquest creixement de la soca britànica: «D’aquí a una setmana, potser serà d’un 15% i al cap d’una altra setmana, del 25%. Que la xifra arribi al 50% de tots els infectats per la nova variant ho veurem possiblement en un mes i poc. Això portaria un creixement de l’R significatiu».

Per un altre costat, Sergio Alonso considera que davant aquest escenari caldrà endurir les mesures actuals: «Amb les mesures que tenim ara no aconseguirem aturar l’expansió de la soca britànica. Com a mínim, hem de mantenir les mesures actuals i, veient com responguin les infeccions de la nova soca, potser s’hauran d’intensificar», ha indicat en declaracions al citat mitjà.

Catalunya rebrà la setmana vinent 5.000 dosis menys de les previstes de la vacuna de Pfizer

Catalunya rebrà la setmana vinent 5.000 dosis menys de les previstes de la vacuna de Pfizer, segons ha confirmat el secretari general de Salut, Marc Ramentol. En aquest sentit, ha concretat que els hi ha confirmat que rebran 51 safates amb vaccins, menys de les inicialment compromeses i ha afegit però que s'espera que arribin també unes 8.000 dosis de la de Moderna, que haurien d'haver arribat aquesta setmana.

D'altra banda, Ramentol ha lamentat que la falta de vacunes està «frenant» el pla de vacunació elaborat d'acord amb els compromisos inicials. El secretari ha insistit que el sistema públic de salut «està preparat» per administrar totes les vacunes, també a gran escala, i ha lamentat el factor «limitant». Fins al moment han arribat 40.000 dosis menys de les previstes.

L'OMS veu amb «preocupació» l'augment «significatiu» de contagis a Espanya

L'Organització Mundial de la Salut veu amb «preocupació» l'augment «significatiu» de contagis a Espanya mentre gran part d'Europa millora. «Malgrat la tendència positiva en més de la meitat de països europeus, a Espanya i Portugal hem vist un augment significatiu de contagis», ha afirmat aquest dijous la responsable d'emergències de l'OMS, Catherine Smallwood.

L'OMS ha dit que s'està analitzant perquè a l'Estat espanyol s'han disparat les infeccions al gener. «Podria ser resultat del període de celebracions durant les vacances», ha apuntat Smallwood. L'organització ha avisat que caldrà «molt de temps i esforç» per reduir el nivell de contagis actual.

Amb tot, l'OMS confia que en les pròximes setmanes comencin a disminuir els casos i, després, també les morts. Espanya està actualment entorn dels 900 casos per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies. Mentre una trentena de països a Europa han reduït les infeccions les últimes setmanes, a l'Estat espanyol continuen a l'alça.