Després que el passat dimecres el govern espanyol tirés endavant la quarta pròrroga de l'estat d'alarma gràcies al suport del grup de Ciutadans al Congrés, s'especula molt amb un canvi d'aliances del govern de coalició entre el PSOE i Podem. Si fins ara la crossa a la Cambra Baixa havia estat ERC, el 'no' dels de Gabriel Rufián aquest dimecres i el suport —inesperat pocs dies abans— de la formació d'Inés Arrimadas ha obert un bri d'esperança per als barons socialistes menys proclius a acords amb nacionalistes bascos i independentistes catalans.
Lambán, García-Page i Fernández Vara insten a explorar la via Ciutadans
Tant és així que pressionen Pedro Sánchez perquè giri el timó de la legislatura i deixi ERC, la formació gràcies a la qual va ser investit president, fora de rumb. La nova estratègia proposada pels esmentats barons passa per afiançar l'aliança de dimecres amb Ciutadans, segons recull 'Voz Pópuli'. Però de quins barons socialistes es tracta? De noms que, sempre que s'ha polemitzat sobre l'acord entre el PSOE i els partits nacionalistes i independentistes, han sortit a manifestar el seu rebuig a aquesta mena d'aliances.
Javier Lambán, president de l'Aragó; Emiliano García-Page, cap de l'executiu autonòmic de Castella-la Manxa; i, en menor mesura, Guillermo Fernández Vara, president d'Extremadura, defensen la via de buscar l'estabilitat de la mà de Ciutadans. «És una bona via», reconeixia l'entorn de Lambán, segons recull 'Voz Pópuli'; mentre que García-Page recorda que «sempre hem defensat consensos amplis i evitar el frontisme». A Castella-la Manxa, el pacte PSOE-C's governa tres de les cinc capitals: Albacete, Guadalajara i Ciudad Real.
El govern manté les dues vies obertes
De moment, lluny de prendre decisions de caixa o faixa, el govern espanyol manté totes les vies obertes. Si Carmen Calvo ha estat els darrers mesos la màxima interlocutora amb ERC o el PNB, ara José Luis Ábalos és qui tracta el diàleg amb Ciutadans. Vies de supervivència del govern en minoria.