Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

'El peix al cove' versió 4.0

La proposta de pressupostos generals de l'Estat que ha presentat aquesta setmana l'executiu de Pedro Sánchez ha provocat un seguit de reaccions polítiques diverses – previsibles la majoria d'elles, per altra banda – que en fan preveure una difícil aprovació, en cas que acabin amb el suport suficient per tirar endavant.

El PSOE està disposat a acabar el mandat actual i per aconseguir-ho està posant tota la carn a la graella. Això, com tot a la vida, té coses bones i coses dolentes. Les dolentes, principalment, es tradueixen en una considerable  pujada d'impostos que des del PSOE es veu un mal menor i necessari  per poder assolir el grau de despesa i inversió suficient que tant Podemos, pel vessant més social, com els partits nacionalistes i independentistes, pel vessant territorial, requereixen per plantejar-se un possible vot a favor. Així i tot, no serà gens fàcil que aquests comptes prosperin i fins a mitjans de febrer assistirem a  l'estira-i-arronsa que ha començat a Waterloo  i que seguirà pels passadissos, despatxos i seus dels partits i dels parlaments durant les pròximes setmanes.

  

En clau catalana, els pressupostos fan un salt qualitatiu i quantitatiu en inversions que ha deixat sense un dels principals arguments d'oposició a l'independentisme: el dels diners que arriben de Madrid. Equiparant les inversions per Catalunya al que estableix l'Estatut, el PSOE vol treure pit de què les coses estan canviant i de què si hi ha voluntat es poden tornar a trobar punts d'entesa i 'fer política' de nou, encara que sigui la del 'peix al cove' versió 4.0.

  

A Tarragona, els pressupostos no són ni bons, ni dolents.  Són els que toquen per consolidar aquest nou marc de relacions Catalunya-Espanya que el PSOE vol instaurar, a tots els nivells. Partint de que tant Catalunya com Tarragona segueixen infrafinançades, del que sembla que es tracta de no atiar focs nous – hi ha eleccions d'aquí poc i tothom està per l'estabilitat i la calma – però tampoc d'acabar-ne d'apagar cap dels existents. Observant el detall dels comptes per Tarragona, no hi ha mancances d'aquelles de posar-se les mans al cap sinó que són uns comptes tècnics enfocats únicament a intentar impulsar o acabar el que hi ha començat des de fa anys – malgrat que algunes partides siguin només per pal·liar desastres anteriors com el de la contaminació del pantà de Flix -.

  

En definitiva uns pressupostos amb els quals Sánchez pica l'ullet a Catalunya.  Veurem si dura (i quant de temps) el flirteig.