Reunió del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la portaveu, Meritxell Budó, i representants de CatECP

Els nous impostos que pujaran a Catalunya el 2020

Els grups s'han reunit al consell d'Economia i han arribat a un acord per encarar els pressupostos de l'any vinent

Un pas endavant per arribar a un acord pels pressupostos del 2020. Aquesta és la situació en la qual es troba Catalunya després que aquest matí de dilluns el govern i els comuns hagin arribat a una entesa per una reforma fiscal justa, redistributiva, progressiva i verda que passa per un canvi en alguns impostos.

A primera hora d'aquest matí els dos grups  tenien una cita a la conselleria d'Economia  on han signat un acord fiscal i sobre els ingressos pels nous comptes. Encara queda posar-se d'acord sobre les despeses i acabar d'elaborar el projecte final, però, després de diverses pròrrogues, és una bona mostra que van per bon camí. Cal recordar que la Generalitat encara funciona amb els pressupostos que es van aprovar l'any 2017.

Tal com expressen en el dossier de premsa, els objectius principals són reduir les desigualtats, blindar els serveis públics i donar resposta a l'emergència climàtica. «Aquesta reforma, un primer pas per assolir un acord global de Pressupostos 2020» asseguren, i és possible que permeti augmentar en 550 milions d'euros anuals els recursos de la Generalitat. A continuació es troben desglossats els canvisen els impostos previstos per l'any vinent:

IRPF: Impost sobre la Renda de les Persones Físiques

  • Per les rendes més baixes  —fins a 12.450 euros— s'augmentarà en un 10% el mínim exempt del contribuent, que passa de 5.550 a 6.105 euros. 
  • Es modificaran els trams alts de l'escala perquè el tipus marginal del 23,5% s'apliqui a partir dels 90.000 euros, en lloc dels 120.000.  A més, es crea un nou tipus d'impost del 24,5% entre 120 i 175 mil euros, uns canvis que afecten tan sols a l'1,5% dels declarants que pagaran de mitjana 50 euros al mes.

Impost de Successions

  • Es  redueix la bonificació en la quota tributària per als grups de parentiu I i II  —descendents i ascendents—, mantenint la bonificació del 99% pels conjugues i menors d'edat.
  • Es reintrodueixen coeficients multiplicadors del patrimoni preexistent per als contribuents dels grups I i II, de forma que els qui rebin una herència i ja tinguin un elevat patrimoni suportaran una major càrrega. Les herències que més pagaran seran les de més de 200.000 euros

Impost sobre habitatges buits

  • Es  reduirà la bonificació d'aquest impost per incentivar la incorporació dels pisos buits  al mercat de lloguer. Només s'aplica a persones jurídiques, empreses o fons d'inversió.

Impost sobre begudes ensucrades o envasades

  • S'augmenta l'impost de les begudes ensucrades i passa de 0,10 euros a 0,15 el litre entre 5 i 8 gr/ml i més de 8gr/ml respectivament. 

Fiscalitat verda

L'acord també inclou quatre nous impostos o la modificació d'existents emmarcats en el desenvolupament de la Llei catalana de canvi climàtic. 

  • Impost sobre estades en establiments turístics: S'augmenta l'impost fins a un 55% per estada diària segons el tipus d'establiment i la seva localització. A Barcelona la tarifa màxima quedarà en 3,5 euros per nit en un hotel de 5 estrelles o equivalent. 
  • Impost sobre instal·lacions que incideixen en el Medi Ambient:  Es preveu que es recaptin 155 milions d'euros a l'any i no afectarà l'autoconsum ni l'energia elèctrica més neta.
  • Impost sobre les emissions de CO2:  S'aplicarà el 2020 i gravarà els grams de diòxid de carboni per quilòmetre que s'emet en vehicles de tracció mecànica.
  • Impost sobre les emissions portuàries de grans vaixells,  que encara es troba en desenvolupament però pretén gravar les emissions de CO2 dels grans vaixells, incloent-hi els creuers.

També et pot interessar...