Reus recuperarà l'any vinent els pressupostos participatius. Després de les dues primeres edicions, els anys 2018 i 2019, la pandèmia havia estroncat les convocatòries següents. Ara es recuperaran mantenint la línia anunciada d'una convocatòria cada dos anys duplicant el pressupost.
La partida que hauria cobert els pressupostos participatius del 2020 i el 2021 s'ha destinat al Pla de Reactivació. El gener del 2022, però, sí que s'engegarà la convocatòria corresponent a l'any vinent i el 2023. El pressupost serà d'1,4 milions d'euros.
Els 100.000 euros que resten de la partida prevista serviran per acabar els últims projectes de la convocatòria del 2018. La regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores, n'ha donat els detalls aquest dimecres al matí. «Avui podem anunciar que estem a punt per fer una nova convocatòria», ha anunciat.
Entre els mesos de gener i de juny de l'any que ve es durà a terme tot el procés. Començant per la presentació de propostes i acabant amb la votació, que podria fer-se passat Setmana Santa. Entremig hi haurà, com és habitual, el filtre dels departaments tècnics de l'Ajuntament.
També es repetiran, com la darrera edició, els tallers impartits pels tècnics de cara a la ciutadania. Es van organitzar sessions en les quals els treballadors municipals explicaven concretament què podia entrar a la convocatòria i per què. Els tallers també van servir per presentar propostes col·lectives que sorgissin d'un debat previ entre la gent interessada.
La novetat d'enguany és que «aquells projectes que la ciutadania presenti i es puguin alinear amb el PAM rebran una puntuació suplementària». Flores ha insistit que no es vol vetar cap aportació de ningú. El que es vol fer és «reforçar les accions del PAM» donant-los 100 punts previs a les votacions.
La pròxima convocatòria permetrà tancar la del 2018
Abans que esclatés la pandèmia es va anunciar un canvi en la dinàmica dels pressupostos participatius de Reus. Fins llavors hi havia una convocatòria anual amb un pressupost de 750.000 euros. A partir d'aleshores es passava a una convocatòria cada dos anys amb 1,5 milions d'euros de pressupost.
Es va considerar que una convocatòria anual «era inviable perquè els serveis tècnics de l'Ajuntament no podien». Durant els dos primers anys es va fer d'aquesta manera «per consolidar el mecanisme», explica Flores. De la partida que correspondria a la convocatòria del 2022-2023, 100.000 euros no s'aplicaran als nous projectes.
S'utilitzaran per «acabar tres projectes de la primera convocatòria que per raons tècniques, no s'han acabat». Es tracta de la construcció del Parc del Roquís i de la remodelació del carrer d'Àngel Guimerà. El tercer és la instal·lació d'elements de joc adaptats als parcs infantils de la ciutat.
En aquest cas, Flores ha detallat que els elements s'han instal·lat, però faltava arranjar el terra per facilitar l'accés a l'element. Tots tres projectes es preveuen haver acabat entre l'hivern vinent i la primavera. Pel que fa als projectes de l'any 2019, dels 13 seleccionats, quatre ja s'han acabat.
Entre els que s'han completat hi ha la il·luminació dels passos de vianants del carrer Astorga i la instal·lació de desfibril·ladors als polilleugers de la ciutat. També la insonorització de la sala del Centre Cívic Ponent i la instal·lació de contenidors per llençar-hi cigarretes. Els nou projectes restants estan «en execució» amb l'excepció del previst al Parc del Trenet, que ha de començar.
Els projectes han de ser inversions de competència municipal
La fase en la qual s'impliquen els tècnics municipals és la que ha de garantir que els projectes presentats s'ajusten a les bases. Principalment, que són de competència municipal i que són una inversió. Segueixen quedant excloses les propostes que impliquin una despesa ordinària.
Voler obrir-ho a partides pressupostàries més enllà del capítol d'inversions «és molt complex». Així ho explica Flores, «la despesa d'inversió es pot gestionar d'una manera, però no pots comprometre pressupost de l'any vinent». A més, «és més fàcil per la ciutadania entendre que fas una obra i allò costa tant; plantejar-ho amb pressupost ordinari i a llarg termini és molt més complex».
Això implica que, principalment, les propostes se centrin en àmbits com l'urbanisme i la via pública. Millora o modificació de mobiliari urbà, de parcs infantils o d'il·luminació, per exemple. Així com actuacions urbanístiques en carrers o places concretes.