Noves dades en plena pandèmia de la Covid-19. Un dels experts més importants a nivell mundial en epidemiologia, Michael T. Osterholm, ha mostrat la seva preocupació pels efectes que poden tenir les noves variants del virus, ja presents en diversos països del món en l'evolució de la pandèmia. A més, ha avisat a la ciutadania que la nova onada començarà «a principis o mitjans de febrer» i que «molt possiblement superarà el que vam viure al gener».
Precisament, en una entrevista a MPR News, l'epidemiòleg ha avançat que el descens dels casos per Covid-19 que està veient aquests dies és «bàsicament la calma abans de la tempesta». Tal com ja ha explicat, tot això seria per culpa sobretot de la variant britànica, la qual és «entre un 30% i un 70% més transmissible» i «segurament està causant malalties més greus, incloent-hi un augment de morts i hospitalitzacions».
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
En aquest mateix sentit, l'expert mundial s'ha mostrat molt preocupat perquè el descens actual dels contagis faci «una falsa sensació de seguretat» i haver guanyat el virus. I no ha dubtat en afirmar que els polítics ja estan patint pressions per relaxar les mesures. Osterholm ha garantit que les vacunes sí que són efectives i funcionen, però ha lamentat que no hi ha prou temps perquè no hi haurà suficients persones grans vacunades abans que la variant britànica s'estengui per completament per tot el món.
D'altra banda, l'expert creu que si la gent accedeix a vacunar-se massivament «podríem estar en una situació realment bona aquest estiu, especialment a finals de l'estiu». Aquest avís de l'epidemiòleg sobre la situació que afrontem i el que pot passar aquest pròxim mes de març, coincideix amb el missatge que va enviar la viròloga Margarita del Val.
L'experta va anticipar que quan acabi aquesta tercera onada, la pandèmia no cessarà, sinó que hi haurà una altra onada de contagis que probablement tindrà lloc a finals de març . Segons del Val, no hi ha una estimació sobre si serà pitjor o hi haurà menys contagis i menys defuncions. En una entrevista a '20 minutos', l'experta lamentava que «mentre hi hagi tantes persones vulnerables al virus i aixequem les mesures, que ja les estem aixecant, seguirem veient onades».
Des del seu punt de vista, la següent onada pot ser a finals de març perquè «és possible que unes sis setmanes després del pic de contagis de l'onada actual, que es va produir al voltant del 20 de gener, arribem a la vall i comenci a tornar a pujar de nou el nombre de casos».
Osterholm també va assegurar fa un temps que afrontarem un huracà de «categoria 5» a mesura que es propagui la variant britànica. «Veurem una cosa que encara no hem vist en aquest país», va assegurar a l''NBC', on va avisar a tot el món de no deixar-se enganyar per la disminució de les xifres dels contagis actuals.
La situació actual de la Covid-19 a Espanya
La majoria dels experts apunten que la tercera onada de la Covid-19 ja ha passat a Espanya. Arribats a aquest punt, les comunitats van alleugerint les restriccions en un moment on la incidència de casos acumulats del virus s'ha situat en nivells propers de Nadal. Aquest dimarts, les comunitats autònomes han notificat al Ministeri de Sanitat 7.461 nous casos de COVID-19, 3.184 d'ells diagnosticats en les últimes 24 hores. Aquestes xifres són inferiors a les del mateix dia de la setmana passada, quan es van notificar 10.057 positius.
La xifra total de contagis a Espanya s'eleva ja a 3.161.432 des de l'inici de la pandèmia, segons les estadístiques oficials. La incidència acumulada en els últims catorze dies per 100.000 habitants se situa en 235, enfront de 252 ahir. En les passades dues setmanes s'ha registrat un total de 110.906 positius.