Quaranta-vuit hores després de les detencions practicades en el marc de l'operació Volhov, es van coneixent més detalls sobre els indicis que van causar l'operatiu de la Guàrdia Civil. Una de les persones arrestades dimecres en l'operatiu és Xavier Vendrell, qui va ser conseller de Governació i secretari d'Organització d'ERC, ara ja al marge de la política institucional des de fa diversos anys. Un informe de l'Institut Armat apunta a diverses actuacions per part de Vendrell «que podrien revestir característiques de delictes», segons apunta el text.
Vendrell es va valdre dels seus contactes
Entre elles hi destaca la seva pretensió de requalificar els terrenys de la seva finca Villa Bugatti per revaloritzar-la i doblar-ne el valor —de 5 a 10 milions d'euros— a través d'una modificació puntual del POUM de Cabrera de Mar, on es troba ubicada. El cas és que el tràmit s'havia de fer a través d'un altre mecanisme molt més lent: la redacció i aprovació d'un pla parcial. Per això s'apunten contactes de Vendrell amb l'alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir —també detingut dimecres— i s'assenyalen pressions al Departament de Territori, que comanda el conseller Damià Calvet, per agilitzar els tràmits pertinents. Vendrell pretenia mantenir l'activitat de banquets a Villa Bugatti, però a més sumar-hi una activitat de projecte educatiu per a nens amb la Fundació El Brot.
Segons el mateix informe, Vendrell es va valdre de les seves influències per pressionar polítics d'ERC i poder agilitzar els tràmits del centre educatiu, segons diu a una de les escoltes transcrites a l'informe en què Vendrell dona ordres a un col·laborador, a qui també li explica que ha parlat amb la secretària general del partit, Marta Rovira, per queixar-se. Vendrell hauria dit a Rovira: «Amb el que jo he fet per aquest país sense demanar res a canvi i que m'estiguin tocant els collons pel tema del concert, m'estan fent perdre temps, hòstia! Truca a la consellera de Salut pel tema dels laboratoris; truca al Bargalló i al Chakir per tot el tema de Villa Bugatti, que em desencallin les subvencions a l'escola i tal...».
A banda de Villa Bugatti, però, Vendrell també hauria desplegat els seus contactes per l'amplicació de places d'una escola a Sant Joan Despí o per obtenir contractes amb l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) —en concret, durant la pandèmia, un per valor de 440.000 euros.
Madí va intentar fer negoci arran de la crisi de la covid, segons l'informe
Pel que fa a David Madí, també 'assegura que va intentar tirar de contactes per fer negoci en el mercat de les VTC, i que per aconseguir-ho es va reunir amb el conseller Calvet i amb altres alts càrrecs de Territori i Sostenibilitat. A més, com a president d'Aigües de Catalunya, Madí hauria intentat fer negocis durant la pandèmia amb residències i amb ajuntaments d'ERC, per la qual cosa va contractar Cinta Pascual, de la patronal de residències, i Joan Puigcercós, expresident d'ERC, 'a priori' per facilitar el seu accés a aquestes oportunitats de negoci.
També va oferir a la Conselleria de Justícia l'anàlisi de les aigües residuals de les presons per detectar la covid, així com un estudi similar a l'Agència Catalana de l'Aigua, però tots dos van ser rebutjats. Amb tot, en l'informe s'arriba a la conclusió que va intentar treure rèdit econòmic de la crisi del coronavirus. Per més inri, Vendrell i Madí van van associar-se per intentar fer negoci amb els tests ràpids de coronavirus contractats per la Generalitat.