Carretera amb cotxes

El preu de la gasolina baixa per primera vegada en mig any

Aquesta setmana s'ha registrat un descens notori en el preu de la gasolina i també del gasoil

Bones notícies per a les butxaques de molts catalans i catalanes. Aquesta setmana ha abaixat el preu dels carburants i, per primera vegada en mig any, s'abarateix el seu cost. Concretament, el preu ha caigut un 0,42%, allunyant-se així dels màxims que va viure aquest producte durant la Setmana Santa. Des del passat novembre que el preu del carburant no patia un abaratiment del seu preu.

El descens del preu d'aquest producte afecta la gasolina i també al gasoil. En el primer cas, el preu mitjà s'ha situat als 1,315 euros després de caure un 0,17% aquesta setmana, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea. D'altra banda, el preu del gasoil ha patit un descens encara més pronunciat (del 0,42%) i se situa als 1,179 euros el litre. En aquest cas, el gasoil encadena la segona baixada seguida de preus després de la registrada durant la Setmana Santa.

Així doncs, els preus d'aquests dos combustibles s'allunyen dels màxims anuals que es van registrar el passat mes de març, després d'acumular un augment en el preu des de novembre que rondava el 15,6% en la gasolina i el 17,5% en el gasoil. L'increment destacat del preu del gasoil i la gasolina registrat en aquest últim mig any va anar de la mà amb la recuperació dels preus del petroli. 

El preu de la gasolina a Espanya i Europa

A Europa, el preu que serveix de referència per al sector a Europa és el del barril de cru Brent. Aquest cotitzava per sobre dels 66,4 dòlars aquest dijous. En canvi, el preu del barril Texas americà s'intercanviava a un preu relativament més baix, a uns 62,98 dòlars. Tots dos preus se situen per sota dels que s'havien registrat tot just fa una setmana.

Pel que fa a Espanya, el preu de la gasolina continua situant-se per sota respecte a la mitjana de la Unió Europea (UE) i també de la zona euro. En el cas de la gasolina, el preu a Espanya passa a ser d'1,315 euros el litre, mentre que la UE registra una mitjana d'1,452 euros i la zona euro la té d'1,504 euros. La mateixa tendència es manté amb el gasoil, ja que a l'estat espanyol, un litre costa 1,179 euros, mentre que a la UE el preu és d'1,292 i a la zona euro d'1,315.

Que el preu a Espanya sigui lleugerament més barat que altres països de l'entorn es deu al fet que, malgrat els darrers augments de l'IVA i altres impostos, entre d'altres, segueix comptant amb una menor pressió fiscal que la mitjana comunitària.