Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home amb un ordenador portàtil i una targeta de crèdit

Es dispara la factura de la llum a Espanya només començar l'any

Coincideix amb un temporal de fred i neu que podria ser històric i amb confinaments, que obliguen a passar més temps a casa

Un home amb un ordenador portàtil i una targeta de crèdit
Coincideix amb un temporal de fred i neu que podria ser històric i amb confinaments, que obliguen a passar més temps a casa | Pixabay

El preu de la llum s'ha tornat a disparar a Espanya després de conèixer-se que el 2020 va tenir el seu preu més baix, de mitjana, dels últims 15 anys. I ho fa, com ja ha passat en anteriors hiverns, en ple temporal de fred i neu, que té a més de mitja Espanya sota zero. S'espera que en els pròxims dies es pugui veure nevar de forma molt abundant fins i tot en diverses capitals de província, inclosa Madrid.

Aquests primers dies del 2021 la llum ha arribat a preus que no arribava des de setembre de 2018 i es preveu que segueixi pujant en els pròxims dies, just quan més persones estan posant les calefaccions i gastant més llum, ja que es passen tot el dia dins de casa, especialment en els llocs on s'ha decretat alguna mena de confinament perimetral.

Aquest dijous, 7 de gener, el preu de l'electricitat està en 89 euros per megawatt / hora (MWh), un 100% més alt que el primer dia d'any. Es preveu que aquesta nit ja se superin els 100 euros / MWh, un preu que fa més de dos anys que no es veia al nostre país.

Per entendre'ns, si aquests preus es mantinguessin tot el mes de gener, la factura a final de mes es ressentiria, i molt. Una factura mitjana de 60 euros al mes es traduiria en 80 durant aquest gener amb aquests mateixos preus.

I com dèiem, això no és nou i és habitual que a Espanya apugi el preu de la llum quan més falta fa, especialment al gener i, sobretot, enmig d'un temporal. Va passar el gener de 2017 i va tornar a passar el setembre de l'any 2018, encara que el causant en aquella ocasió va ser l'augment del preu del petroli i la falta d'energies renovables després d'un estiu sec i càlid.

Temporal de fred i amb molta neu

La situació, per a molts espanyols, es converteix en un gran problema, especialment en dies com els que estem vivint. Espanya porta diverses jornades sota la influència d'una massa d'aire molt fred, que fins i tot ha fet que la nit d'aquest 7 de gener s'hagi registrat la temperatura més baixa mai registrada al país, de fins a -35,5 ºC, als Pics d'Europa.

A partir d'aquest mateix dijous, està previst que la borrasca Filomena, que ja ha entrat pel sud de país, es trobi de ple amb aquesta massa d'aire fred que fa dies que està instal·lada a Espanya, el que farà que pugui nevar a gairebé qualsevol cota al centre de país, i per sobre dels 200 metres a l'est. De fet, els meteoròlegs han anunciat possibilitat de veure nevar a nivell de mar en algunes zones.

A més, la borrasca portarà precipitacions especialment abundants, i s'espera que en zones de centre i est peninsular, sobretot a Madrid i Castella-la Manxa, puguin arribar a superar-se els 30 centímetres de neu acumulada en tot el temporal i en zones molt poc habituades a això. En zones elevades i de muntanya, la neu podria deixar acumulacions de més de mig metre.

Així, gran part de la població està obligada a romandre a casa, de manera que la despesa de llum serà més alta de l'habitual, especialment amb les calefaccions enceses. A tot això, cal sumar-hi el fet que a Espanya s'estan tornant a confinar àmplies zones de país per l'avanç de la tercera onada de la Covid-19, de manera que la gent, literalment, no pot sortir en molts casos ni del seu municipi.

Per què puja la llum quan més falta fa?

La pregunta que molts es fan és per què la llum puja de manera estratosfèrica quan més ús es fa d'ella, i la resposta és la tarifa regulada (Preu de Venda al Petit Consumidor, el PVPC). Un 40% de totes les llars espanyoles tenen aquesta tarifa i depenen del preu que marca el mercat majorista, de manera que és lògic que com més electricitat es fa servir, el seu preu sigui més elevat.

En el cas de les tarifes lliures, no es produeix aquest desgavell perquè el consumidor paga tot l'any la mateixa tarifa, independentment del seu preu en el mercat majorista.