El preventori de la Savinosa, l'horror abandonat

Més que sobrenaturals, els fantasmes que ronden aquest edifici són els del record de l'horror

Un dels edificis de l'antic preventori | CEDIDA

El preventori de la Savinosa es troba entre la platja que porta el mateix nom i la de l'Arrabassada a Tarragona. És un complex d'edificis que es va començar a construir l'any 1929 i que va ser inaugurat el 1932. En els seus inicis, el recinte va acollir un preventori per evitar el contagi de la tuberculosi, un centre que acollia nens sans de diversos punts de l'Estat. Durant la Guerra Civil, i com molts altres centres, es va convertir en hospital de sang per als ferits en la batalla. Des de l'inici de la dictadura franquista i fins a finals de la dècada dels seixanta, la Savinosa va continuar com a preventori de la tuberculosi.

Des del tancament del preventori, l'any 1967, el recinte va quedar destinat a acollir les víctimes de desastres naturals o accidents, com va passar amb els afectats pel desbordament del Francolí durant la dècada dels setanta. Finalment, l'any 1976 el complex del preventori va ser clausurat, i des de llavors es troba abandonat. Des del 2013, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament treballen per reconvertir l'espai en instal·lacions per ús públic, i el passat mes de novembre, es va adjudicar la redacció d'un projecte de reforma global del complex a un equip d'arquitectes. Tot i aquest moviment recent sobre l'espai del preventori, el zel que el consistori manté sobre qualsevol exploració del terreny, sempre ha fet sospitar. Per exemple, la revista 'Descobrir' publicava el 2010 que els havien negat l'accés al recinte per fer fotografies.

La llegenda i el misteri que envolten aquest complex d'edificis no estan tan relacionats amb les aparicions o els fenòmens paranormals, com amb les pràctiques que es practicaven envers els nens interns al preventori. Fent una cerca a la xarxa, es poden trobar diversos casos, explicats per testimonis, alguns dels quals asseguren ser de primera mà, que relaten el suplici que havien passat durant la seva estada al centre.

Un dels edificis de l'antic preventori | CEDIDA

Alguns parlaven de maltractaments, vexacions, aïllament forçat i altres tipus de càstigs, tant físics com psicològics, que fan relacionar aquestes instal·lacions abandonades amb una època d'horror. Un lector anònim ha fet arribar a aquest mitjà diverses fotografies fetes al recinte de la Savinosa. A les imatges es pot veure l'exterior i l'interior d'alguns dels edificis del complex, i destaca, sobretot, l'aspecte d'abandonament que mostren les instal·lacions, i el mal estat en què es troba tot l'espai.

Un dels edificis de l'antic preventori | CEDIDA

Comentaris

envia el comentari