Aquest dimarts a la nit tenim una de les cites astronòmiques més destacables i vistoses de l’estiu. Després de l’eclipsi total de Sol del 2 de juliol a Sud-Amèrica que no es va poder veure des de casa nostra, ara arriba un eclipsi parcial de Lluna, avui dimarts 16 de juliol, que sí que serà visible des de Catalunya i també des de mig món.
A diferència dels eclipsis totals de Lluna del passat mes de gener i l’històric fenomen viscut el juliol de l’any passat, en aquest cas serà parcial i tan sols un 65% del satèl·lit quedarà enfosquit per l’ombra de la Terra. No obstant, aquest fenomen serà igualment espectacular, sobretot pel fet que la superfície lunar es veurà mig vermellosa des de la Terra, tot i que no es considerarà Lluna de sang en aquest cas.
Así se verá el #EclipseLunar del próximo dìa 16-17 de Julio sobre la superficie de la #Tierra a medida que avancen sus fases #EclipseLunarpParcial
pic.twitter.com/FBRilcA606— Clima Espacial GCE (@clima_gce) 8 de juliol de 2019
Els horaris i els millors consells per gaudir de l'eclipsi
Aquest eclipsi començarà cap a les 22:01h (hora catalana) i viurà el seu màxim a les 23:30h, quan gran part de la superfície lunar quedarà enfosquida. Està previst que la fase final comenci cap a les 00:59h, acabant definitivament a les 02:17h de la matinada. Com que ens trobem a ple estiu i la gent està al carrer fins ben tard, és una bona ocasió per gaudir del fenomen en família o entre amics. No obstant, hem de tenir en compte alguns consells, especialment a nivell meteorològic.
Gran part de Catalunya podrà gaudir sense problemes de l'eclipsi amb tan sols alguns núvols prims que enteranyinaran el cel i, evidentment, la Lluna. No obstant l'arribada de restes de les nuvolades de tarda per les Terres de l'Ebre, possiblement amb algun ruixat, farà que els núvols siguin cada cop més presents a les comarques de Tarragona i sud de Lleida, inclús entrada a mitjanit a més punts. Per tant, tocarà gaudir ben d'hora de l'eclipsi en aquestes àrees per si de cas, ja que els núvols poden fer la guitza a molta gent, tot i que al conjunt del territori la nit serà força plàcida, especialment a les comarques de la meitat nord.
El fenomen el podrem gaudir des de qualsevol punt, tot i que és més recomanable estar-se en una platja, a punts elevats de muntanya o esplanades. L'observació es pot fer a simple vista sense cap problema, tot i que amb un telescopi el veurem al màxim detall. L'eclipsi serà visible des de gran part d’Europa, Àsia Central, Àfrica i l’oceà Índic.
Per què passa aquest fenomen astronòmic?
Malgrat la seva espectacularitat, els eclipsis tenen una explicació astronòmica molt senzilla. En el cas de la Lluna, aquest fenomen es dona quan la Terra s’interposa just al mig del camí entre el sol i la Lluna, impedint que els raigs de llum impactin al satèl·lit i, per tant, acaba desapareixent la llum lunar, però l’atmosfera terrestre filtra aquests raigs, fent arribar tan sols un color vermellós i taronja fins a la superfície lunar, donant-li aquest color de sang, especialment quan l'eclipsi és total. A mesura que l’ombra de la Terra va enretirant-se, la lluna torna a aparèixer de forma gradual.