Si s’apropa la tardor, això vol dir que la temporada de bolets comença a arribar al seu punt àlgid de l’any. No obstant, i com passa cada any, tot plegat depèn molt de la meteorologia, ja que fan falta unes condicions concretes perquè els fongs creixin. Aquest any, la pluja ha estat força escassa durant l’estiu amb algunes excepcions i ha fet molta calor, cosa que pot fer que la temporada arrenqui tard a gran part del territori, però les previsions no són tan dolentes com semblen, ja que la producció de bolets pot ser força normal, però clarament inferior a la temporada de l'any 2018, que va ser excepcional. La recollida pot ser especialment inferior al Pirineu.
Així ho afirmen els experts del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), que, malgrat la pluja caiguda la setmana passada, expliquen que encara fa falta més aigua per garantir una bona producció de bolets. La pluja ha estat molt irregular durant l’agost i principis de setembre, cosa que fa preveure un creixement molt mal repartit dels fongs.
De moment, ja han començat a aparèixer els primers bolets a punts del Pirineu i Prepirineu de Lleida, així com altres zones de la serralada de forma molt més irregular. També han tret el cap de forma tímida els primers exemplars a zones com ara els Ports o al Montseny, però tan sols són els primers indicis de la temporada. Els ceps han estat les grans joies trobades als boscos del Pirineu fins ara, però també hi ha rovellons i camagrocs, entre altres tipus, unes espècies difícils de trobar en cotes més baixes a hores d’ara.
Allà on les tronades van ser abundants fa 2 setmanes, ja tenim una bona florida de bolets!! Esperem que les pluges d’aquesta setmana animin la temporada a la resta del Pirineu i Prepirineu! Foto @anna_solans #bolets #meteopirineuscatalans pic.twitter.com/KqarF5nrXY
— MeteoPirineus Cat. (@MeteoPiri) September 16, 2019
Setcases celebra l’arribada dels primers bolets de la temporada https://t.co/Gl6yAmxq2F
— Jesús Peñafiel (@indignat_) September 13, 2019
Primers ceps de la temporada, i un tros de rovello!!!!! #bolets #meteo pic.twitter.com/kTek6LerTv
— rebo (@sergirebo) September 10, 2019
Oleeee, visca la Mari Carmen i l’Alfonso! Mireu quin cistell de bolets!! #Camping #Camprodon #ambalegria pic.twitter.com/eA3e3Tw2qo
— Camping Els Solans (@ElsSolans) September 7, 2019
Encetem la temporada de bolets. Els primers rovellons i rossinyols ja són a la botiga.#ElPrat #bolets #temporada @elpratcomerc pic.twitter.com/Ogluc2fKTc
— La Masia (@lamasiadelprat) September 10, 2019
On i quan podem trobar bolets aquests dies?
Per saber on i quan podem trobar bolets arreu de Catalunya a hores d’ara, la clau és saber on ha plogut més les darreres setmanes i quines condicions meteorològiques hi ha hagut, tenint en compte que els fongs acostumen a donar el seu fruit al cap d’uns 21 dies d’un episodi de pluges abundants.
Per exemple, les últimes setmanes d’agost va ploure força al Pirineu i Prepirineu de Lleida i zones del litoral i prelitoral en diferents episodis, especialment al voltant dels dies 20 i 27 d’agost . D’aquesta manera, s’explicaria que els primers cistells ben plens de bolets s’hagin registrat a llocs com ara els Ports, l’Alta Ribagorça, la Vall d’Aran, els Ports o el Montseny. És en aquests punts on podem trobar amb més facilitat bolets actualment, cosa que és més difícil o impossible a la resta.
Més enllà de tempestes puntuals, l’altra regada força general es va produir el 10 de setembre amb quantitats que, si bé no van ser molt abundants, van deixar ben moll tot el terreny perquè va ser una pluja d’anar fent. Si tenim en compte la regla dels 21 dies, possiblement cap a l’1 d’octubre tinguem força bolets a molts punts. Ara cal esperar que els propers dies tornin les pluges generoses per garantir una nova temporada, tal com acostuma a passar a la tardor.
El vent, el fred, la neu i la calor, rivals dels bolets
Tot i la pluja caiguda i la que pugui caure al llarg dels propers dies, hi ha altres factors que s’han de tenir en compte per saber si podem tenir una bona arrancada de la temporada de bolets, i és que aquests últims dies hi ha hagut alguns aspectes meteorològics que poden repercutir negativament en aquest sentit.
Per exemple, al Pirineu hi va haver la primera tímida nevada de la temporada el dia 10 de setembre amb temperatures excessivament baixes per l’època i algunes glaçades. El fred no és un bon aliat dels bolets, però tampoc la calor, que, sumada a la falta de pluja, pot haver afectat negativament al terreny aquest estiu. El vent també impedeix el correcte creixement dels fongs, i hem de tenir en compte que el mestral i la tramuntana han bufat diverses vegades a l’Ebre, comarques de Tarragona i Empordà, mentre que el dia 11 de setembre hi va haver vent fort de gregal a moltes zones. Tot plegat pot ser un obstacle pels bolets.
Boletaire, recorda portar equipament adequat, menjar i aigua. La roba de colors vius pot facilitar localització si et perds. #ProteccioCivil.
Consells #bolets https://t.co/viVrPD8SoL pic.twitter.com/akCg7eKUUl— Protecció civil (@emergenciescat) September 15, 2019
Temporada molt semblant a la mitjana
Segons indiquen els models de producció de bolets elaborats pels micòlegs, aquesta temporada, malgrat començar més tard, pot tenir un resultat força semblant al de la mitjana dels darrers 20 anys a Catalunya, és a dir, uns 60 quilos per hectàrea de bolets a l’any. Una dada que contrasta amb els excel·lents resultats de l’any passat, quan es va produir una temporada extraordinària amb uns 167 quilos per hectàrea i el segon any amb la millor producció des que es tenen dades. Haurem de veure si les pluges es comportaran i cauran aquesta tardor amb ganes a casa nostra.
També et pot interessar...
- Què cal tenir en compte quan anem a collir bolets
- Varietats i efectes dels bolets al·lucinògens