Imatge d'una persona caminant sota un fort aiguat a Barcelona

Primavera 2020: Aquesta és la previsió del temps que ens espera a Catalunya els propers 3 mesos

Les temperatures seran similars a la mitjana i les precipitacions seran més abundants del normal. És a dir, serà una primavera amb una gran quantitat de dies amb xàfecs

La primavera arriba aquest pròxim divendres,  20 de març a les 04:50h de la matinada, i posarà punt final a un hivern extremadament plujós  amb un històric temporal 'Glòria' com feia anys que no teníem i amb una última llevantada aquesta darrera setmana. Segons els primers indicis, sembla que la nova estació estarà marcada per unes temperatures normals pel que tocaria i unes  precipitacions  que seran superiors a les habituals per l’època.

Així ho indica el model de predicció estacional americà NOAA, un dels que té més prestigi a nivell internacional en aquest àmbit. val a dir que aquestes previsions ens les hem d’agafar amb pinces, ja que la fiabilitat és força baixa si es tracta de saber el temps dels tres mesos vinents. No obstant, aquests mapes acostumen a ser una guia prou afinada del que pot arribar a passar.

Primavera amb més pluja del normal

Pel que fa a les precipitacions, sembla que seran superiors a les habituals per l’època, i això a la primavera s’acostuma a traduir en diversos episodis de pluges i tempestes arreu del territori, ja que és la segona estació més plujosa de l’any a casa nostra. Alguns registres superaran la mitjana climàtica trimestral. Haurem de fer balanç al juny per veure si s’han complert els pronòstics.

Mapa d'anomalies de pluja per Europa segons la NOAA
Les previsions indiquen que la primavera serà entre un 20 i un 40% més plujosa del normal a Catalunya | NOAA

Temperatures normals per l'època

Si ens fixem en les  temperatures, sembla que seran les habituals de primavera. Pera tant, temperatures molt normals i pròpies d'aquesta època. Això no vol dir que no tinguem  episodi estiuencs o hivernals  fins i tot, durant el mes d'abril, però a termes generals, al cap dels tres mesos, si els pronòstics es compleixen, acabarem tenint les temperatures habituals, a diferència del passat hivern, quan han estat clarament per sobre de la mitjana en tots els seus mesos.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), d'altra banda, en el conjunt de la península Ibèrica indica que la primavera pot arribar a ser més càlida del normal, dades que es registrarien especialment en aquestes zones catalanes esmentades. No obstant, a la costa i al nord-est els valors podrien ser força normals. Això es traduiria amb ambient fresc de dia les primeres setmanes d'aquesta primavera però amb temperatures cada cop més càlides a mesura que s’apropi l’estiu, seguint la lògica del calendari.

Anomalies de TºC previstes pels pròxims tres mesos a Europa
La primavera serà amb temperatures normals a Catalunya | NOAA

Primavera atípicament càlida a Europa

Pel que fa a la resta de l’estat, les  temperatures seran també normals a tota la península. A Europa, aquest final de març i principis d'abril podria ser més fred del normal, però a partir de maig, els mapes indiquen que els termòmetres seran més alts del normal, amb una diferència de fins a 3º més que de costum, mentre que els països escandinaus seran els que més anomalies tèrmiques registraran.

Pel que fa a les pluges, s’espera una primavera força seca al centre del continent, si bé serà la  conca mediterrania on es registraran les precipitacions més destacables amb pluges per sobre de la mitjana.