Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un cel amb sol radiant

No feu cas de l’empitjorament del temps: compte enrere pel retorn del cel més net i blau de l’últim mes

L’entrada de vent sec del nord escombrarà definitivament la calitja, la pols africana i els núvols. Dimarts quedaran tan sols restes d’alguns ruixats de tarda

Imatge d'un cel amb sol radiant
El cel blau i el sol radiant tornaran els propers dies a Catalunya | Arxiu

Ja fa massa dies que molta gent es fa una pregunta ben estranya a Catalunya: quan tornarem a veure el sol lluint plenament i el cel ben blau? I és que la pols africana, les calitges i els núvols ens han acompanyat durant moltes setmanes amb un ambient terrós i poc lluït en general, tot i tenir unes temperatures més aviat atípiques. En resum, una situació excepcional i fora de lloc a casa nostra. No obstant, i tot i el repunt de l’hivern d’aquestes últimes hores, porten molt bones notícies per a tots aquells que desitgeu un cel blau i assolellat. 

En aquest sentit, la pols africana ja ha anat clarament a la baixa i l’arribada d’una petita bossa d’aire fred ha empitjorat el temps aquest dilluns amb núvols, pluges febles i fred de finals d’hivern a gran part del territori. Però aquesta situació acabarà de cop entre la tarda del dilluns i, sobretot, dimarts i dimecres, ja que el mestral i la tramuntana a l’Ebre i l’Empordà s’encarregaran d’escombrar tota la nuvolositat i les restes de pols en suspensió, fent que el sol llueixi en conjunt i el cel es vegi blau després de molt temps. De fet, tindrem el cel més net des de principis de febrer. 

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Cel blau, malgrat restes d’alguns núvols i ruixats de tarda

De cara al dimarts, el vent de mestral i tramuntana es deixarà sentir a la Costa Brava, Terres de l’Ebre i sud del Camp de Tarragona, localment amb algunes ràfegues fortes al nord de l’Empordà. Això farà que, malgrat les boires i núvols baixos del matí a la costa i fondalades interiors, el sol s’imposi en general i el cel es podrà veure blau després de molts dies, sense calitges ni colors terrosos.

No obstant, encara hi haurà algunes nuvolades amb ruixats de tarda entre les comarques del Prepirineu, Girona i Barcelona, localment arribant a punts de la costa. Serà l’última fuetada del temps més mogut abans d’un dimecres que tot indica que serà esplèndid i pre-primaveral arreu  amb sol, ambient ben net, temperatures agradables al migdia i ja sense vent als dos extrems de Catalunya.

Sembla que dijous arribarien bandes de núvols a tot el territori amb un dia més enterbolit, inclús amb la reaparició de xàfecs a diverses comarques el divendres, sobretot a la tarda. Res més lluny que un temps totalment típic per l’època i amb la pols africana ben lluny de casa nostra.

Més fred de nit, però migdies més suaus

Pel que fa a les temperatures, el fet que els núvols marxin farà que les properes matinades siguin clarament més fredes arreu, inclús amb la reaparició de glaçades febles a l’interior. Per tant, ens haurem d’abrigar més a primeres hores  després de tantes nits atípicament poc fredes, però compte perquè al migdia pujaran els termòmetres, amb moltes màximes entre els 13º i 18º. El contrast tèrmic serà marcat, compte amb els refredats. 

Amb pas ferm cap a la primavera

Tot i alguns ruixats de tarda i petits canvis a mitjà termini, tot indica que anem a un pas ben ferm cap a la primavera  a poc més de deu dies perquè arribi la nostra estació. Els migdies seran entre frescos i suaus tot i algunes baixades puntuals, mentre que ja no es veuen fredorades a la vista a llarg termini. Consulta aquí la previsió completa del temps d'aquesta setmana.