El maig ens deixa després d’haver complert les seves expectatives de ruixats i tempestes primaverals molts dies, mentre que també hem tingut les primeres calorades de l’any amb valors atípics per l’època. El juny arriba ara amb discrepàncies en els models meteorològics però amb un concepte clar: l’estiu arriba d’aquí a poques setmanes, concretament el dia 20, i això es notarà en les temperatures, mentre que encara hi ha més dubtes sobre si plourà molt o poc.
Així ho indiquen els mapes a llarg termini del model nord-americà de previsió estacional NOAA, un dels que té més prestigi a nivell internacional en aquest camp. No obstant, les previsions a tants dies vista sempre tenen una fiabilitat força baixa. De moment, aquesta primavera s’ha comportat amb poc fred i molta pluja en general.
Pel que fa a les temperatures, NOAA preveu valors normals per l’època a casa nostra, inclús una mica per sota del que tocaria a les comarques de Lleida i al Pirineu. Això es traduiria en nits fresques, inclús càlides a finals de mes, i calor que anirà a més als migdies. No obstant, els models europeus indiquen que potser faria més calor del normal. Ja veurem qui acaba guanyant la partida.
Pel que fa a les precipitacions, el model nord-americà indica que tindríem més pluja del normal, inclús amb registres força importants al Pirineu i Prepirineu, mentre que les terres de Ponent i de l’Ebre també rebrien més aigua de l’habitual. En canvi, els altres models es decanten més per un juny una mica més sec. Uns extrems que evidencien la dificultat de fer previsions a la primavera.
Molts contrastos entre a Europa
Pel que fa a la resta de l’estat, sembla que la pluja seria força més abundant del normal, mentre que hi faria més fresca que altres anys a aquestes alçades. En el conjunt del continent europeu, la pluja seria més abundant a moltes zones mediterrànies, mentre que com més al nord més sequera hi hauria. Les temperatures sembla que seran força normals, però cap a Escandinàvia i nord-est hi faria més calor de l’habitual.