Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

L'FMI estima en 7,4 bilions d'euros la resposta mundial al coronavirus i preveu recessió en 170 països

L'organisme creu que l'impacte econòmic de la Covid-19 serà més important que el de la crisi del 2008

Bitllets i monedes d'euros
L'FMI preveu la pitjor crisi des de la Gran Depressió. | Cedida

El món ha mobilitzat ja vuit bilions de dòlars –uns 7,4 bilions d'euros– en mesures fiscals i estímuls monetaris per pal·liar la crisi provocada pel coronavirus, segons estima el Fons Monetari Internacional (FMI). En un discurs aquest dijous, la seva directora gerent, Kristalina Georgieva, ha dit que l'organisme preveu ara la pitjor contracció econòmica des de la Gran Depressió, després que l'FMI ja hagués admès anteriorment que l'impacte de la crisi per la Covid-19 en l'economia seria pitjor que el de la crisi del 2008. Segons l'FMI, més de 170 països experimentaran un creixement negatiu de l'ingrés per càpita aquest any.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

«Encara ens enfrontem a una incertesa extraordinària sobre la profunditat i la durada de la crisi. Amb tot, està clar que el creixement global serà clarament negatiu el 2020. De fet, anticipem les pitjors conseqüències econòmiques des de la Gran Depressió», ha subratllat Georgieva. Per exemplificar l'impacte de la crisi per la Covid-19, la directora gerent de l'FMI ha destacat que fa tres mesos s'esperava un creixement de l'ingrés per càpita positiu en més de 160 països, mentre ara es preveu un creixement de l'ingrés per càpita negatiu en més de 170 països.

«Recuperació parcial al 2021», condicionada a la reducció de la pandèmia

En el discurs, Georgieva ha subratllat que la crisi provocada pel coronavirus és «una crisi com cap altra». «La Covid-19 ha creat una disrupció del nostre ordre social i econòmic a una velocitat i a una escala majors de les que podem recordar», ha indicat. Per la directora gerent de l'organisme, la part positiva de la crisi és que «tots els governs han començat a actuar» i a impulsar mesures fiscals que ja s'eleven fins als vuit bilions de dòlars. «Hi ha hagut mesures monetàries massives per part del G20 i d'altres», ha afirmat.

[predef]catalunya-diari-81[/predef]

Pel que fa al 2021, Georgieva ha dit que pot haver una «recuperació parcial» si la pandèmia es redueix en la segona meitat de l'any i pot haver un aixecament gradual de les mesures de contenció. Amb tot, la directora gerent de l'FMI ha subratllat que encara hi ha «molta incertesa» sobre les previsions econòmiques per al 2021. «Podrien empitjorar depenent de moltes variables, com per exemple la durada de la pandèmia», ha avisat.