Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla obert d'una parada del Sant Jordi d'Estiu de l'any 2020

Els llibreters del Camp de Tarragona avancen les vendes i esperen «un bon Sant Jordi» malgrat les restriccions

Molts clients ja han fet els encàrrecs per evitar aglomeracions | El gremi detecta «molts ganes», però frena les expectatives | L'any passat no va poder-se celebrar

Es miri per on es miri, l'any 2020 no hi va haver Sant Jordi. La situació de confinament total en què va arribar el 23 d'abril, tot just un mes després de descobrir una pandèmia  encara massa desconeguda, ho va fer del tot impossible. Per molta voluntat que s'hi va voler posar, el salconduit del juliol —aquella proposta de  'Sant Jordi d'Estiu'— no va acostar-se a compensar un dels dies més bonics  de l'any, i aquí no hi ha discussió, per a milions  de catalans. Aquest 2021, com a mínim, sí que hi haurà Sant Jordi.

«No podrà ser un Sant Jordi com els que tant enyorem, però de ben segur que serà especial», creu el Ricard Espinosa, de la Llibreria La Capona de Tarragona. Ciutats com Reus i Tarragona ja han anunciat que limitaran les paradetes de divendres 23 només a llibreries i a floristeries professionals, i a la capital tothom té coll avall que «les restriccions i les limitacions  impediran un moviment o una afluència normals», en paraules del Ricard. Malgrat tot, detecta «moltes ganes» i s'acontenta amb poder gaudir del dia en la mesura del possible, a diferència d'un 2020 que encara desperta malsons.

Les compres amb antelació donen el tret de sortida a un Sant Jordi atípic per a les llibreries del territori

La Judith Aragonès, de la Llibreria Galatea de Reus, s'inclina per pensar que aquesta primavera pot deixar «un bon Sant Jordi». Estan notant canvis, com ara «que la gent s'està avançant a fer els seus encàrrecs  i compres» en les setmanes prèvies al dia 23 «per evitar les possibles aglomeracions dels qui vinguin a última hora». Creu que «hem anat aprenent  a base d'escarments» i que no es repetiran les imatges que puguin evocar «al descontrol  de Nadal». Sap que la caixa ni s'acostarà a la del 2019, però sembla alegre.

Així ha viscut Tarragona el Sant Jordi d'estiu
La pandèmia obliga a modificar les expectatives de cara a Sant Jordi | Àngel Ullate

«Tinc molt clar que no hi haurà cap aglomeració», opina la Gertri Adserà, responsable de les històriques llibreries familiars a Tarragona i Valls. «Els controls i les limitacions d'accés faran impossible  qualsevol ombra d'aglomeracions, però sí que és cert que la gent encara té por i prefereix anar avançant  les comandes», coincideix. Els càlculs de la Gertri són delicats: espera vendre la meitat de llibres  en comparació al Sant Jordi de 2019, i prop del doble respecte a l'any passat. «Serà un Sant Jordi molt complicat», vaticina. Però per ells no serà.

«No serà el Sant Jordi que voldríem, però ja serà alguna cosa més que l'any passat»

«Que arribi un Sant Jordi que no podrà ser com els d'anys anteriors ens farà minvar les vendes», hi està d'acord la Montsant Fonts, de la Llibreria Gaudí de Reus. Allà també s'estan venint a recollir les comandes més previsores  i ja es treballa pensant en el format reduït del Parc de Sant Jordi, amb aforament regulat i amb paradetes  més petites del que la memòria evoca. «No serà el Sant Jordi que voldríem», se sincera, «però ja serà alguna cosa més que l'any passat». Somriu. Confessa que «farem el que puguem», però que «ho farem bé».

El terratrèmol del darrer any ha posat molts bastons a les rodes de tots els comerços  locals del territori, i les llibreries  no han estat una excepció. És per això que el Dia del Llibre emergeix com un una bomba d'oxigen, com una espècie de salvavides, per tal de posar fi a la caiguda lliure i afrontar el camí a la recuperació. «Vull pensar que tots plegats estem contribuint a redescobrir les llibreries tradicionals, les de proximitat», valora la Gertri, «i que de mica en mica tornem a veure cares que havien deixat de venir».

Així ha viscut Tarragona el Sant Jordi d'estiu
L'experiment del 'Sant Jordi d'Estiu' no va compensar la màgia d'un 23 d'abril | Àngel Ullate

«Per a nosaltres, no existeix dia en el calendari on venem més llibres de narrativa en català que per Sant Jordi», explica el Ricard. «Més que les trobades pròpiament dites, potser és més important recuperar la sensació de trobada», detecta la Montsant. Per Sant Jordi, veu, «el fet que sigui diferent no ens hauria de diluir  les ganes de gaudir d'un dia tan nostre com aquest».

Xavier Bosch, Jaume Cabré i el talent local, a la casella de sortida

Com si ho haguessin acordat abans de despenjar els telèfons, els responsables d'aquestes quatre llibreries  de referència del Camp de Tarragona coincideixen que els plats estrella d'aquestes primeres onades de comandes per Sant Jordi apunten a Xavier Bosch o a Jaume Cabré com els autors amb més números per encapçalar les vendes. «Són, sense cap dubte, autèntiques primeres espases de la literatura catalana dels nostres dies», justifica la Montsant. Des de la Gaudí afegeixen l'autora local Maria Lluïsa Amorós a la llista, la Capona destaca l'obra del jove Pol Guasch i des de la Galatea reusenca no s'obliden d'altres noms propis com el Gerard Quintana o, en llengua castellana, la Maria Dueñas o el Javier Cercas.

A poc més d'una setmana per un Sant Jordi atípic, les llibreries  del territori ja treballen de forma intensa i les reserves  amb antelació sembla que enguany menjaran una part important del pastís a les paradetes a peu de carrer. La memòria  encara no perdona el Sant Jordi de balcó d'un 2020 sense escapatòria, i la cultura  torna a obrir una finestra per insistir que no només ofereix sortides, sinó que esdevé un pilar imprescindible. Malgrat les restriccions, Reus i Tarragona semblen encaminar-se a «un bon Sant Jordi» aquest abril. No és inoportú recordar que, a la llegenda, al final era el drac qui acabava perdent.