Es presenta Primàries Reus, el «no partit polític» de base independentista

Amb el suport de l'ANC i Primàries Barcelona, han presentat el projecte reusenc a la Sala Santa Llúcia

Es presenten com un «no partit polític», amb ambicions de trencar amb «el sistema de partit opac i hermètic» i amb una  línia independentista basada en processos participatius on els ciutadans escullen les llistes unitàries per presentar-se a les eleccions municipals, així és com s'exposava el partit Primàries Reus, aquest 3 d'octubre a la Sala Santa Llúcia de Reus.

En un teatre ple on molts dels assistents es van haver de quedar dempeus per falta de lloc, la representant local de Primàries Reus, Cristina Altadill, va presentar el projecte de primàries que vol aplicar a Reus. Aquest acte de presentació també va comptar amb la compareixença de la portaveu de Primàries a Barcelona,  Diana Coromines i amb la intervenció de la presidenta de l'Assemblea Nacional de Catalunya, Elisenda Paluzie, que dóna suport a aquest projecte.

«No som un partit polític, tenim adherits»

«No som un partit polític, tenim adherits», aquesta frase es va anar repetint durant tot l'acte de presentació, intentant aclarir al públic en què consisteix aquest moviment. S'autodeterminen com un projecte participatiu que adoptarà un mecanisme de primàries per canviar l'actual cultura política. La seva base és de caràcter independentista i tenen l'objectiu d'omplir Catalunya «d'alcaldies independentistes»  de cara a les eleccions municipals 2019. Amb uns líders de llistes que «es deuen al grup de ciutadans que els ha votat».

La portaveu de Primàries a Barcelona, Diana Coromines
La portaveu de Primàries a Barcelona, Diana Coromines | TarragonaDigital.com

La portaveu de Primàries a Barcelona, Diana Coromines, va remarcar en la seva intervenció a l'acte que en aquests moments els partits es mostren reticents a Primàries, ja que els hi tenen por. Afirmava que «els líders dels partits polítics es posen per interessos i favors, no per elecció de l'opinió pública», tanmateix afegia que Primàries vol fer un procés de debats per escollir les llistes,  acció en que els altres partits polítics no estan acostumats.

D'altra banda, un dels propòsits que contemplen és que finalment molts partits polítics, de caràcter independentista, es veuran obligats a «obrir-se i adherir-se a Primàries».  Tanmateix, la portaveu de Primàries Barcelona, va manifestar que aquest projecte pretén «pactar abans de les eleccions per esdevenir un poble», fent referència al fet que volen seguir una línia fixa amb un clar objectiu, abans de presentar a qualsevol persona com a cap de llista per les eleccions municipals del pròxim any.

Cristina Altadill va presentar Primàries Reus

Seguidament, la representant de Primàries Reus, Cristina Altadill, va presentar el projecte que volen aplicar a Reus, el qual fa més de quatre mesos que hi estan treballant. Actualment Primàries Reus compta amb 400 persones adherides mitjançant plataformes webs, ressalta que és un projecte «sense quotes ni donacions».  Manifesta, que el reglament de les Primàries Reus està en un procés «d'esborrany», i esperen que en un període de 15 a 20 dies ja es podrà presentar a assemblea per definir-lo.

Representant local de Primàries Reus, Cristina Altadill
Representant local de Primàries Reus, Cristina Altadill | TarragonaDigital.com

 

Busquen un ajuntament compromès amb el procés independentista

«Participació, diàleg i transparència», són les bases que segons Altadill, seguiran per la ciutat de Reus. Més enllà d'aliances prèvies volen construir un projecte clar per a tota la ciutadania, i per fer-ho realitat pensen que la millor manera és que el poble esculli a qui els ha de representar a les eleccions. Amb aquest sistema manifesta que «no ens arrisquem a decepcionar al ciutadà amb els pactes posteriors». A més, cerquen un ajuntament que estigui compromès en tot moment amb el procés independentista català. Amb l'objectiu que «els partits independentistes de Reus al final s'acabin sumant a Primàries».

La líder de l'ANC dona suport a Primàries Reus

Un 88% de l'ANC va votar a favor de la proposta de Primàries, així ho manifestava la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, que declarava que «el millor instrument per generar unitat independentista són les Primàries». L'ANC donarà suport a aquesta iniciativa ajudant a afavorir el procés participatiu, fent la màxima promoció d'aquest projecte i aportant la logística necessària. Asseguren que no «es convertiran en un partit polític», sinó que simplement li atorgaran el suport necessari.

Presdienta de l'ANC, Elisenda Paluzie
Presdienta de l'ANC, Elisenda Paluzie | TarragonaDigital.com

 

Davant el «sectarisme dels partits polítics», aclaria Elisenda Paluzie, Primàries «vetllarà per les garanties dels processos». D'altra banda remarcava que un factor molt important per arribar a la independència de Catalunya era tenir una capital de país en mans independentistes. «Nosaltres no volem dividir el vot independentista, volem unir-lo», afegia en relació a l'opció que una quarta llista independentista podria arribar a donar problemes.

D'altra banda Elisenda Paluzie, va manifestar al torn de preguntes, que als ajuntaments on governin partits independentistes, ANC Nacional no és partidària que hi hagi Primàries, però que dóna llibertat a cada municipi per fer el que els hi resulti més adequat.

Acte de presentació de Primàries Reus a la Sala Santa Llúcia.
Acte de presentació de Primàries Reus a la Sala Santa Llúcia. | TarragonaDigital.com

 

El projecte busca adherits

Primàries Reus vol posar en marxa el seu projecte a la pròxima primavera presentant les candidatures corresponents i portant a cap les primàries. Les persones que es vulguin adherir a Primàries Reus tenen a la seva disposició un formulari a la seva pàgina web.