Un usuari del centre residencial Reina Sofia d'Eivissa (Balears), ha estat novament ingressat amb símptomes lleus per coronavirus després de donar negatiu dues vegades a les proves. Segons ha informat l'Àrea de Salut de les Pitiüses, s'ha detectat una càrrega viral de Covid-19 al seu organisme.
És possible contagiar-se després de donar negatiu?
Els científics ja estan investigant si és possible contagiar-se del virus després d'haver superat la malaltia. Segons els últims estudis, el cos genera uns anticossos després de passar-la que immunitzen a l'organisme, però no es coneix durant quant de temps estan actius. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) defensava aquesta teoria dels anticossos, però han rectificat la seva posició després de conèixer els casos de reinfecció tot i haver patit la malaltia anteriorment.
Segons un informe de Corea del Sud, els casos de reinfecció es deuen a falsos positius en els test de diagnòstic. Els tests PCR no distingeixen si el virus es troba en acció dins de l'organisme o bé si ja només queden restes residuals inactives. Els especialistes de l'OMS no creuen en una reinfecció, sinó en una «reactivació» del virus. Els nord-coreans, però, diuen que és «pràcticament impossible» que això succeeixi.
Segons ha publicat el mitjà 'South China Morning Post', fins a un 10% dels pacients que han donat negatiu en els tests realitzats a Wuhan, posteriorment han tornat a ser infectats. «Si l'agent patogen canvia de tal manera que l'organisme no el reconeix de nou, pot contaminar a un individu que ja ha estat exposat a aquest coronavirus», han manifestat diversos experts.
Segons un investigador britànic: «Les persones no poden contagiar dues vegades de la mateixa soca però són susceptibles de tornar a emmalaltir a l'any següent, una vegada que el virus hagi mutat lleugerament», com la grip, per exemple. De moment, pel poc que es coneix d'aquest virus, se sap que encara no ha mutat.
Precedents de persones que han tornat a donar positiu
Al mes de febrer, una pacient de 40 anys, aparentment «curada», va tornar a donar positiu tan sols 10 dies després d'haver estat donada d'alta d'un centre mèdic al Japó. Per les mateixes dates, es va registrar el cas d'un ciutadà xinès que, després d'haver donat negatiu, al cap de tres dies va tornar a donar positiu. És per això que aquest virus està resultant tan complex per a la comunitat científica, i si és cert que és capaç de mutar, suposaria un autèntic desafiament per als investigadors.
Segons estudis de virologia: «Durant una infecció viral, l'organisme del pacient desenvolupa anticossos molt específics per al virus que combat, i després d'haver guarit, aquestes cèl·lules de defensa no desapareixen. Entren en hibernació, a punt per despertar-se en el moment en què el mateix agent patogen tracti novament de contaminar el cos. És el principi del sistema immunològic que existeix per a tots els virus que es coneixen». Per tant, és possible que totes les persones que hagin patit una reinfecció sigui perquè mai hagin estat curades del tot, malgrat donar negatiu als tests.