Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
mitgeres-2019

Mitgeres 2019 és la primera mostra de fotografia documental als carrers de Valls

La proposta instal·la més de 20 imatges gegants al centre històric vallenc i vol convertir la ciutat en un referent de la fotografia al territori

mitgeres-2019
La roda de premsa de Mitgeres 2019 es va dur a terme a ca l'Alemany | Albert Oliva

 

Llumull Accions Audiovisuals i el Casal Popular La Turba, juntament amb altres col·lectius vallencs i entitats com el Museu de Valls, organitzen des del 27 de setembre i fins al 6 d’octubre la primera mostra de fotografia urbana de Valls Mitgeres 2019. La proposta neix amb la voluntat d’esdevenir una activitat sòlida que apropi la fotografia a les comarques del sud del Principat i que alhora posi en valor la nissaga Català-Roca, una de les nissagues de fotoperiodisme més importants del país.

Mira la galeria d'imatges de Mitgeres 2019!

Més de 20 instal·lacions fotogràfiques de gran format romandran exposades a la vista de tothom. Les façanes mitgeres dels edificis i les places del centre històric de Valls, que actualment pateix una degradació més que considerable tant arquitectònicament com social, es convertiran així en un museu a peu de carrer. De fet, el festival ha agafat el nom de Mitgeres perquè el principal element de la mostra seran totes aquestes fotografies de gran format instal·lades en aquests indrets.

La mostra també tindrà una seu permanent durant els dies del festival, que enguany serà a l’antiga fàbrica del carrer dels Metges 14, on hi haurà exposicions fixes i s’hi celebraran les activitats com taules rodones, xerrades i tallers. 

Imatges de Mitgeres 2019, la mostra documental de fotografia de Valls
Intervenció al carrer Sant Pere | Albert Oliva

 

Mitgeres vol tenir cada any un tema central, i en aquesta primera edició el fil conductor serà la dona en totes les seves vessants. Aquest tema ha servit per escollir les fotografies dels i les autores participants, tant a nivell nacional de reconegudes fotògrafes com a nivell vallenc i de comarca. A més a més, des de l'organització s’ha detectat que a les comarques del Camp de Tarragona hi ha un creixent nombre de persones joves que ha encaminat tant els seus estudis com el seu futur professional al món de la imatge, el disseny, la fotografia i d'altres disciplines artístiques, i no és fàcil poder mostrar el treball.

Els i les fotògrafes de l'edició de 2019

Els i les fotògrafes escollides per aquesta edició són: Nuria López Torres (Barcelona), Enric Català (Valls), Anna Surinyach (Barcelona), Carles Palacio (Girona),Cristina Claramunt (Valls), Alba Anguela (Valls), Clara Redondo (Nulles) i Papa Vives (Miravet). 

Paral·lelament, s’instal·larà a Ca l’Alemany les següents exposicions i activitats: l’exposició «Àfrica en Femení, Lluites i victòries de les dones de Gàmbia» del col·lectiu Ruido Foto i una mostra de fotografies de dones zapatistes, aprofitant que aquest any 2019, compleixen 25 any de lluita contra el neoliberalisme a l'estat de Chiapas, Mèxic; la presentació de «NO SIN FOTÓGRAFAS», una iniciativa de persones en l'àmbit de la fotografia inspirada en la plataforma «No Sin Mujeres» del context acadèmic, i el passi del documental realitzat per Photolari: «¿Machismo en la fotografía? Hablan ella». 

Imatges de Mitgeres 2019, la mostra documental de fotografia de Valls
La proposta del carrer de la Carnisseria | Albert Oliva

 

La nissaga Català-Roca

La primera mostra de fotografia urbana de Valls Mitgeres 2019 també vol seguir el fil i posar en valor la nissaga Català-Roca.  Valls, ciutat que ha vist néixer a una de les nissagues de fotògraf més importants de Catalunya, els Català-Roca, que a més, formen part de la galeria de ciutadans il·lustres, Francesc Català-Roca (Valls, Alt Camp, 1922 - Barcelona, 1998) fill del també fotògraf Pere Català i Pic (Valls, Alt Camp, 1889 – Barcelona, 1971) un dels introductors de la fotografia d’avantguarda a Catalunya, i germà de Pere Català i Roca.

Francesc Català-Roca el 1958 munta enormes plafons fotogràfics en l'Exposició Universal de Brussel·les. El 1965 comença a fer reproduccions de gran format en color. Amb càmera o sense, Català-Roca participa activament en els esdeveniments històrics que tenen lloc al llarg de la seva vida. En les seves fotografies reflexiona sobre el temps i és molt conscient del poder d'informació de la imatge. És considerat el mestre de la fotografia documental a Catalunya.