Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Aquest dissabte a la nit hi haurà lluna plena, considerada superlluna

És la primera lluna plena de l’hivern i es podrà veure a partir d’aquesta mateixa tarda sortint per l’horitzó en direcció est. La seva mida i llum seran més grans de l’habitual

Aquesta nit tindrem la lluna plena del desembre
Aquesta nit tindrem la lluna plena del desembre | Arxiu

 

Aquest dissabte a la nit podrem gaudir de la primera lluna plena de l’hivern, considerada superlluna  segons declaracions al ‘Catalunya Diari’ de l’astrònom Antonio Bernal de l’Observatori Fabra de Barcelona. Una cita que vindrà acompanyada d’un cel força serè amb el pas tan sols d’alguns núvols prims que poden enterbolir la visió del satèl·lit, però que en cap cas impediran gaudir de la seva presència. Tan sols a les zones interiors amb boira es quedaran sense veure aquest espectacle.

Si agafem de referència la ciutat de Barcelona, està previst que el satèl·lit surti cap a les 17:28h per l’horitzó en direcció est i el punt àlgid en què la lluna serà 100% plena serà cap a les 18:48h, quan ja serà visible des de pràcticament tot Catalunya. Un espectacle que els més matiners també podran gaudir, ja que el satèl·lit es pondrà diumenge a primera hora. També es pot produir un fenomen molt curiós al Pirineu on, tot i que no hi ha molta neu, la lluna farà que les muntanyes nevades s’il·luminin, oferint una imatge espectacular.

  • També et pot interessar: Coneix el temps i les cites imprescindibles que ens esperen aquest hivern que ha començat divendres a la nit

Serà la tercera i última superlluna del 2018

Es dona la circumstància que la lluna plena d’aquest mes de desembre serà una superlluna, ja que pràcticament coincidirà amb el perigeu del mes, és a dir, el moment en què l’òrbita del satèl·lit es trobarà més a prop de la Terra. En el perigeu, la lluna es troba a tan sols uns 365.000 quilòmetres de distància del nostre planeta i es veu un 14% més gran i un 30% més brillant de l’habitual. 

És la tercera superlluna que veurem aquest 2018, ja que les dues primeres van ser els dies 2 i 31 de gener. Quan més es notarà la seva grandesa serà quan surti per l’horitzó, mirant cap a l’est, a les 17:28h  a Catalunya. Per observar-la no farà falta cap protecció, ja que es pot veure a simple vista.

La pluja d'estrelles dels Quadràntids es podrà veure a principis de gener
La pluja d'estrelles dels Quadràntids es podrà veure a principis de gener | Arxiu

 

Altres cites astronòmiques

Les properes llunes plenes de l’hivern seran els dies 21 de gener i 19 de febrer. A més, una altra cita imprescindible pels amants de l'astronomia aquests propers mesos serà la pluja d’estrelles dels Quadràntids el proper dia 3 de gener, coincidint amb el periheli, moment en què es dona la màxima aproximació de la Terra al Sol, que estaran a ‘tan sols’ uns 147 milions de quilòmetres de distància.