La gente hace cola para comprar máscaras en una tienda de suministros médicos en Manila (Filipinas).

Primera víctima mortal pel coronavirus fora de Xina

Es tracta d'un home de 44 anys que va ingressar a l'Hospital Sant Lázaro de Manila de Filipines

Un home de nacionalitat xinesa ha mort aquest dissabte a Filipines a conseqüència d'una pneumònia causada pel coronavirus de Wuhan. Aquesta es tracta de la primera persona que ha mort per aquest patogen fora de les fronteres de la Xina.

El  mort, confirmat ahir per les autoritats filipines, és un home de 44 anys que va ingressar a l'Hospital Sant Lázaro de Manila el 25 de gener, segons un comunicat divulgat aquest diumenge pel Departament de Salut filipí. Aquesta mateixa dependència va informar que el mort era la parella de la dona xinesa de 38 anys que fins ara havia estat l'únic cas confirmat a Filipines, on hi ha altres quatre sospitosos.

304 morts i 14.380 infectats pel coronavirus

Els resultats d'altres  24 pacients que estaven en observació han donat negatiu del nou coronavirus, que a la Xina ja ha deixat 304 morts (45 més que el dissabte) i 14.380 infectats (2.590 més que ahir al vespre).

Francisco Duque, el secretari de Salut, va explicar en un comunicat que «en el transcurs de l'admissió del pacient, va desenvolupar una pneumònia greu. En els seus últims dies, el pacient es va mantenir estable i va mostrar signes de millora. No obstant això, la condició del pacient es va deteriorar en les últimes 24 hores i va morir». Ara, el Departament de Salut està en contacte amb l'Ambaixada xinesa per a incinerar les restes de l'home i portar-los al seu lloc d'origen.

Tot apunta al fet que, encara que la amort es produís a Filipines, el contagi no seria local, sinó que l'home l'hauria adquirit a Xina. Els dos membres de la parella  havien viatjat a Filipines des de Wuhan, amb escala a Hong Kong, i abans d'arribar a Manila havien visitat les ciutats filipines  de Cebú i Dumaguete.

Prohibició de viatjar

Hores abans que es confirmés aquesta mort, el Govern va anunciar que el president filipí, Rodrigo Duterte, havia  ordenat avui la prohibició de tots els viatges des de la Xina continental, Hong Kong i Macau, després de vetar el divendres sol aquells procedents des de la província de Hubei, de la qual és capital Wuhan, epicentre del nou coronavirus.

Aquest mateix diumenge, el portaveu presidencial del país, Salvador Panelo, ha informat: «Amb la seguretat i salut del nostre país i els seus ciutadans com a consideració primordial, i seguint els consells del Departament de Salut  després que el virus hagi aconseguit totes les províncies de la Xina, el president ha adoptat aquesta mesura».

La prohibició és temporal i afecta ciutadans de qualsevol nacionalitat, excepte a filipins o estrangers amb permís de residència permanent a Filipines, els qui hauran de sotmetre's a una quarantena obligatòria de 14 dies.

També et pot interessar...