Avui 30 de setembre, el Centre d'Interpretació d'Art Rupestre de Montblanc ha acollit la presentació de les primeres Jornades Internacionals d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica. L'esdeveniment es durà a terme a la capital de la Conca de Barberà, al claustre de Sant Francesc, del 25 al 27 d’octubre i hi participaran fins a 35 ponents de diferents comunitats autònomes i de França, Itàlia i Brasil.
El Museu Comarcal de la Conca de Barberà a través del Centre d'Interpretació, organitza aquestes jornades amb l'objectiu de difondre les novetats en recerca i investigació sobre l’art prehistòric i aprofundir en el fet que encara queda molt per fer i descobrir. La proposta s'ha organitzat per commemorar el 20è aniversari de la declaratòria de Patrimoni Mundial (UNESCO).
També es vol oferir una visió global del coneixement que s'ha adquirit d'aquest patrimoni mundial del llevant peninsular, invitant a especialistes que presentin les metodologies d'estiu, l'aplicació de noves tecnologies, el context arqueològic i la filiació cronològica i cultural».
Les jornades van dirigides tant a especialistes i estudiosos com al públic en general. Les dirigeix Ramon Viñas, qui va capitanejar, l’any 2005, l’obertura del Centre d’Interpretació d’Art Rupestre (CIAR) de les Muntanyes de Prades, ubicat a Montblanc, i que va desencadenar l’impuls d’altres centres a Ulldecona i Cogul. L’investigador, vinculat també a l’IPHES, ha assegurat que «no s’ha descobert ni una quarta part del que es pot conservar sobre art prehistòric a Catalunya i que queda molt camí per recórrer».