Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels rastres de tortugues babaua trobats recentment al Delta de l'Ebre

Primers intents de la tortuga babaua per niar a les platges de Catalunya

S’han detectat tres rastres d’aquest animal marí al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Fins ara, a la nostra zona mediterrània s’han confirmat 4 nius a Eivissa, Alacant i Múrcia aquest estiu

Imatge dels rastres de tortugues babaua trobats recentment al Delta de l'Ebre
Imatge dels rastres de tortugues babaua trobats recentment al Delta de l'Ebre | Medi Ambient

 

La tortuga babaua, també coneguda com a tortuga careta (caretta caretta), està sent molt difícil de veure aquest estiu a Catalunya. A aquestes alçades, l’any passat ja s’havien registrat alguns nius a les platges de casa nostra, però de moment ens hem de conformar amb els tres rastres d’aquest animal marí trobats recentment al Parc Natural del Delta de l’Ebre, convertint-se en els primers intents de niar d’aquesta espècie a casa nostra.

Així ho ha confirmat el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat a través d’una publicació al seu compte oficial de Twitter, on també ha confirmat que, fins ara, a la nostra àrea mediterrània s’han confirmat fins a 4 nius de la tortuga babaua: dos a Eivissa, un a Alacant i un darrer a Múrcia.  Uns moviments que, sens dubte, demostren l’activitat natural que hi ha al mar Mediterrani malgrat l’elevada contaminació i impacte de les activitats humanes.

En aquest sentit, Territori i Sostenibilitat recorda el protocol establert en el cas que es localitzin nius de tortuga babaua a les platges catalanes. Si ens trobem en una situació com aquesta, hem de seguir els següents passos:

  • Trucar ràpidament al telèfon d’emergències 112
  • No molestar la tortuga ni esborrar el seu rastre a la sorra
  • No tocar l’animal ni fer-li fotos amb flaix
  • Mantenir el silenci a la zona per no espantar-la i no apropar-s’hi menys de 10 metres
  • No obligar-la a tornar a l’aigua o retenir-la si vol marxar
Imatge d'un exemplar de tortuga babaua
Imatge d'un exemplar de tortuga babaua | Arxiu

 

L’últim niu, trobat a Eivissa

L’últim niu que una tortuga babaua ha post recentment a la nostra zona mediterrània és a Eivissa.  Concretament, ahir dimecres, 31 de juliol, a la platja d’Es Cavallet, situada al Parc Natural de Ses Salines de l’illa, un exemplar d’aquesta espècie va pondre fins a 102 ous, segons va informar a través de les xarxes socials el Col·legi Oficial de Biòlegs de les Illes Balears.

Es calcula que les petites tortugues naixeran d’aquí a 50 o 60 dies. Tot plegat se suma al niu que una altra tortuga va pondre la setmana passada a la platja d’en Bossa d’Eivissa amb 58 ous, així com una altra posta a una platja d’Alacant i en una altra de Múrcia.   

També et pot interessar...

Alliberen 50 tortugues d'estany al Parc Natural del Delta de l'Ebre