IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El càncer del sistema respiratori és la principal causa de mort a Barcelona

Tot i això, les defuncions de forma prematura baixen a la ciutat i augmenta l'esperança de vida en els dos sexes segons l'estudi 'La salut a Barcelona 2017'

Imatge aèria de Barcelona
Un total de 1043 barcelonins i 606 barcelonines van morir prematurament el 2016 | Cedida

Anualment, l'Agència de Salut Pública de Barcelona pública un estudi on analitza com és l’estat de salut dels veïns de la ciutat. En l’informe ‘La Salut a Barcelona’, aquest organisme públic presenta quina és la qualitat de vida dels barcelonins segons el seu sexe o el districte on viuen. Aquest també ens permet saber quines són les principals causes de mortalitat no natural a la capital catalana.

Un total de 1043 barcelonins i 606 barcelonines van morir prematurament el 2016, confirmant una petita tendència a la baixa. Les quatre principals causes entre els homes són, per aquest ordre, els tumors malignes de tràquea, bronquis i pulmó, les malalties del cor, el suïcidi i els problemes de fetges. En el sexe femení predominen el càncer de mama, el del sistema respiratori, el suïcidi i els tumors malignes d’ovari.

Diferència de l’esperança de vida entre els barris tot i una millora

Els homes i dones que viuen a Barcelona viuen actualment de mitjana 81,2 i 86,9 anys. Es confirma un nou increment que situa l’esperança de vida dels barcelonins per sobre de la mitjana de Catalunya i de l’estat espanyol. Tot i això, existeixen desigualtats entre els diferents districtes.  

L'esperança de vida varia segons els districte on es visqui
L'esperança de vida varia segons els districte on es visqui | Cedida

Els veïns de Ciutat Vella viuen 78,1 anys, si tenen sexe masculí, i 85,2, si tenen sexe femení. En canvi les dades del districte de Sant Martí són de 81,4 i 87,4 anys. Tot i aquestes diferències, aquestes han passat de 4,3 anys, de mitjana entre barris, en el període de 2011-2013 a 2,4 anys en el període 2014-2016.

Aquestes són les causes de mortalitat prematura a Barcelona
Aquestes són les causes de mortalitat prematura a Barcelona | Cedida

 

Males dades de salut ambiental i les ITS

Les morts a la ciutat per exposició a partícules continuen sent preocupants tot i trobar-se en els dos últims anys per sota de la mitjana des del 2010. L’any 2017 354 barcelonins van morir a causa de la contaminació. L’estudi conclou que el 70% dels habitants de Barcelona estan exposats a diòxid de nitrogen i el 98% a partícules PM10.

La taxa de contagiats pel virus VIH es manté estable els últims anys però s’incrementen els casos d’altres infeccions de transmissió sexual, sobretot entre els homes. La sífilis ha augmentat un 98% entre els barcelonins els dos últims anys. La gonocòccia també s’incrementa un 179%.

Disminució dels embarassos juvenils i avortaments

L’informe reflecteix també bones dades en salut reproductiva entre la població jove.  La taxa per 1.000 dones d’embarassos i avortaments adolescents ha disminuït. En el primer cas ha passat de 18,6 a 16,7 i en el segon de 12,8 a 12.


Comentaris

envia el comentari