Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Pas endavant del Priorat per esdevenir Patrimoni Mundial de la Unesco

El Montsant ha estat declarat primer espai amb doble certificació de zona tranquil·la i fosca

Pas endavant del Priorat per esdevenir Patrimoni Mundial de la Unesco
Pas endavant del Priorat per esdevenir Patrimoni Mundial de la Unesco | ACN

 

El Priorat ha fet un pas endavant en la seva candidatura per esdevenir reconegut com a Paisatge cultural agrícola Patrimoni Mundial de la Humanitat per a la UNESCO, gràcies al reconeixement singular del Parc Natural del Montsant i dotze municipis de la comarca de ser declarats per partida doble  zona tranquil·la i zona de cel nocturn de qualitat.

Aquesta certificació, atorgada aquest divendres 19 d'octubre a Morera de Montsant, ha reconegut La Bisbal de Falset, Cabacés, Cornudella de Montsant, La Figuera, Gratallops, Margalef, La Morera de Montsant, Pobleda, Torroja del Priorat, Ulldemolins, La Vilella Alta i la Vilella Baixa. Aquests dotze municipis han rebut per primera vegada a Catalunya ambdues certificacions a la vegada, que els declara espais protegits contra la contaminació lumínica i acústica.

En l'acte de reconeixement, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha comunicat que els municipis podran sol·licitar ajuts per renovar l'enllumenat públic, per un valor de 350.000 euros. La idea és la de seguir reduint la contaminació lumínica del territori, substituint l'enllumenat tradicional per un de més modern i de tons ataronjats que tenen un  impacte mínim en la biodiversitat nocturna.

Calvet ha valorat molt positivament la doble certificació d'aquests municipis, que creu donaran una empenta més perquè el Priorat esdevingui Patrimoni de la humanitat, i en aquest sentit, ha afirmat que «tot el que puguem fer com a departament ajudarà a poder aconseguir aquesta nominació, el parc en si mateix ja és un valor per poder ser declarat patrimoni, però aquest valor afegit sens dubte ajudarà».

Una oportunitat per atraure el turisme

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha valorat també l'oportunitat que ofereixen aquests reconeixements de cara a atraure un turisme sostenible, interessat en la naturalesa, l'astronomia i la tranquil·litat de la natura.

El cel nocturn del Montsant és 40 vegades més fosc que les àrees urbanes com Tarragona o Reus, i a l'estiu, permet veure amb claredat milers d'estrelles de la Via Làctia. D'altra banda, el reconeixement com a zona d'especial protecció de la qualitat acústica comporta que aquest mateix territori no supera el límit d'immissió de 50 decibels entre les vuit del matí i les nou del vespre, i els 45 decibels durant la nit.

Tot plegat un espai idíl·lic que amb reconeixement oficial o no, pot enaltir d'orgull els veïns dels municipis del Montsant pel seu valor paisatgístic i la seva qualitat ambiental.

El cel del Priorat és 40 vegades més fosc que el de Tarragona o Reus.
El cel del Priorat és 40 vegades més fosc que el de Tarragona o Reus. | Arxiu