Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pare i filll a les vinyes del Priorat

El Priorat: serres, cingles i vinyes

El Priorat és una comarca muntanyosa i de relleu accidentat amb uns paisatges naturals únics i plens de bellesa que es fonen a la perfecció amb els bancals de vinyes i oliveres

La comarca del Priorat és una comarca muntanyosa i de relleu accidentat amb uns paisatges naturals únics i plens de bellesa que es fonen a la perfecció amb els bancals de vinyes i oliveres. Una terra de llegendes medievals, de pau espiritual i mines ancestrals.

Serres, cingles i vinyes en una comarca carregada d’història

Per la seva orografia i geologia diversa,  el Priorat presenta paisatges sorprenents i d’autèntic privilegi; convertint-se en un indret perfecte per a fer-hi tota mena d’excursions. Els amants de l’escalada hi poden trobar el seu paradís, mentre que descobrir el seu patrimoni històric esdevé una cita ineludible per a tot visitant.

Conjunt històric i paisatgístic de Siurana

La terra d’Abdelàzia, la reina mora que va preferir precipitar-se pel cingle abans que veure Xibrana rendida als cristians, és tota ella una terra de llegenda. Després de la caiguda de Turtuixa i Làrida, el domini del valí de Siurana s’estenia per l’actual Priorat i part del Camp de Tarragona, les Garrigues i la Ribera d’Ebre; fou l’últim reducte de resistència heroica vers la conquesta catalana del Principat.

La imponent vista des de Siurana
La imponent vista des de Siurana | Getty Images

Rodejada de precipicis, Siurana encara s’alça imponent sobre un entorn idíl·lic, amb el pantà als peus i vistes impressionants de la Serra de Montsant, la Gritella i les Muntanyes de Prades. La seva bellesa natural, es complementa en un poblet encantador de cases i carrers empedrats, que encara conserva les restes del castell sarraí i una església romànica de gran valor patrimonial.

Tot plegat, l’indret més màgic i un dels més identificatius de la comarca; on es pot fer ús d’un bon nombre de camins senyalitzats per gaudir al màxim del paisatge, i si el temps acompanya, banyar-se al pantà o als gorgs que amaguen els seus cingles. Els més valents podran gaudir d’una de les millors zones del món per practicar l’escalada.

Imatge d'arxiu del pantà de Siurana
El pantà de Siurana, al Priorat | ACN

El Parc Natural de la Serra del Montsant

Juntament amb Siurana, la Serra del Montsant és el símbol més representatiu del Priorat, així com el conjunt natural més important de tota la vegueria del Camp. La seva orografia complexa ha produït un paisatge divers amb una importantíssima varietat de flora i fauna.

Resta marcat pels imponents cingles rocosos, especialment al vessant sud, on s’alça la Serra Major; mentre que el vessant nord-occidental conserva una considerable àrea de boscos feréstecs i barrancs profunds que descendeixen fins al pas dels rius Montsant i Siurana.

Més enllà de la seva rellevància natural, consta també d’un patrimoni arquitectònic, històric i etnogràfic de gran valor; que mostra el pas de l’home des dels temps prehistòrics a l’edat mitjana i fins als segles de màxima expansió agrícola i demogràfica de la comarca.

Serralada del Monstant i vinyes
Serralada del Monstant i vinyes | Getty Images

La Serra del Montsant doncs, esdevé un espai monumental tot ell, amb camins i graus que permeten gaudir de tota mena de tresors patrimonials i paratges naturals singulars i sorprenents a descobrir.

La Cartoixa d’Escaladei

Fundada a finals del segle XII, un cop enretirats els moriscos, la Cartoixa d’Escaladei fou un santuari protegit per la Serra Major de Montsant, els monjos del qual esdevingueren els senyors de l’anomenat Priorat històric. Durant set segles, els priors de la cartoixa, d’aquí el topònim, impulsaren el poblament del territori, construïren molins i difongueren el conreu de les vinyes, dotant la comarca de la personalitat pròpia que encara conserva.

Malgrat els danys irreversibles que va causar la desamortització de 1835, les seves restes esdevenen una visita obligada per a tots aquells que vulguin fer un viatge als orígens de la comarca. El 1980 fou declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Falset

La capital de la comarca, Falset, nasqué en plena conquesta catalana a mitjans del segle XII i sota la baronia d’Entença primer i el comtat de Prades després, visqué de primera mà tots els conflictes de la història del Principat, des de la Guerra dels Segadors, passant per la Guerra de Successió, la Guerra del Francès o les guerres carlines.

Edifici Modernista del Celler Cooperatiu de Falset
Edifici Modernista del Celler Cooperatiu de Falset | Auntament de Falset

La seva història i la de tot el Priorat es poden conèixer al Museu Comarcal, construït sobre les restes del castell medieval, mentre que la visita al Celler cooperatiu, d’estil modernista, esdevé un símbol del lligam d’aquesta terra amb el vi. El Palau dels Ducs de Medinaceli, d’estil renaixentista, l’església de Santa Maria o la plaça de la Quartera són altres punts d’interès patrimonial i atractiu arquitectònic per a tot visitant.

Altres espais d’interès

Més enllà de la rellevància del passat Medieval, el Priorat compta amb vestigis de passats molt més llunyans de gran importància arqueològica. Per una banda destaquen les pintures rupestres de Capçanes; un dels descobriments més importants de pintura prehistòrica naturalista a Catalunya. Mentre que, situats als termes municipals del Molar i al de Masroig, es conserven els jaciments dels poblats protohistòrics del Calvari i de Puig Roig del Roget.

Terra de tradició minera de més de quatre mil·lennis, el Museu de les mines de Bellmunt obre les portes de la mina més important de l’explotació industrial dels segles XIX i XX, la mina Eugènia; un complex miner d’extracció de plom de 14 quilòmetres de galeries que arriben a una profunditat de 620 metres. En el seu recorregut visitable, sorprèn per l’amplitud dels seus passadissos, excavats amb esforç en una roca visiblement robusta durant dècades.

D’altra banda, d’entre la desena d’ermites de gran bellesa arquitectònica i rellevància històrica que es troben repartides per tota la comarca, destaca l’ermita de Sant Pau. Situada al nord-est de la Figuera, esdevingué lloc de comandament de l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil i des de la seva privilegiada localització, es poden contemplar fins a 40 quilòmetres del riu Ebre, una trinxera i els antics camps de batalla.