Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una persona treballant amb un ordinador portàtil

Comarques desconnectades: l'Alt Camp i la Conca clamen contra els problemes d’Internet dels seus pobles

L'augment de la connectivitat durant el confinament ha accentuat notòriament el greuge

Imatge d'arxiu d'una persona treballant amb un ordinador portàtil
Imatge d'arxiu d'una persona treballant amb un ordinador portàtil | pixabay
 

El confinament  dels últims mesos a causa de la pandèmia del coronavirus ha posat de manifest un dels greuges més importants que arrosseguen alguns pobles de la Conca de Barberà i l'Alt Camp  des de fa temps. Es tracta dels problemes de cobertura i la manca de  connexió a  Internet  en algunes zones petites i  rurals de les comarques, cosa que dificulta la comunicació amb el servei bàsic i complica notòriament el teletreball, per exemple.

Rocafort de Queralt, que no arriba als 250 habitants, és un dels nuclis de població de la Conca de Barberà afectats per aquesta problemàtica. Els veïns i veïnes que per les circumstàncies actuals han hagut de treballar des de casa, amb prou feines poden fer les tasques més bàsiques i la  precarietat  de la infraestructura ha fet que alguns universitaris o xiquets amb edat escolar no hagin pogut seguir els continguts de les classes com la resta dels seus companys.

Aïllats socialment i telemàticament

«Hem tingut la sensació que, durant el confinament, a part d’estar tancats a casa, també hem estat aïllats  socialment i telemàticament, ja que connectar-se a la xarxa s’ha convertit en una autèntica odissea  i això ens fa sentir ciutadans de segona», exposa una rocafortina.

De fet, l’alcalde de la població, Marc Roca, explica a TarragonaDigital que el servei de 3G de la companyia Movistar  és totalment precari. «Davant les queixes de molts veïns, des del govern local hem fet un seguit de reclamacions a la companyia, ja que durant els 2 mesos confinament ens han tingut completament abandonats i hem perdut la connexió quan més la necessitàvem», lamenta.

Alhora, evidencia que a Santa Coloma de Queralt, a tan sols 5 quilòmetres de distància, sí que hi ha bona cobertura «i aquest fet evidencia que els pobles petits no tenim cap mena d’importància per a la companyia», conclou Roca.

«Pagar per un servei nul»

El Pont d’Armentera, a l’Alt Camp, és una altra de les mostres més evidents del problema  de  connectivitat  en determinades zones de les comarques del nord del Camp de Tarragona. A principis d’any, amb un dels  temporals  del mes de gener, el poble va patir un  tall en el servei de la mateixa companyia de telefonia i la incidència es va prolongar durant més de dues setmanes.

Tot i que l’empresa assegura que l’avaria ja es va resoldre, molts dels veïns denuncien que els problemes en la connexió continuen sent una realitat, i «la cobertura és irregular, va i ve quan vol, i, en definitiva, es paga per un servei que no es rep en les condicions que caldria».

En aquest sentit, Montserrat Feliu, l’alcaldessa pontarrina, fa poc més de 4 mesos ja va denunciar  que «una situació així, en ple segle XXI, és del tot inacceptable», i davant d’aquesta incompetència l’equip de govern ha fet arribar queixes reiterades sobre la problemàtica i ha donat de baixa el servei de Movistar  en les diferents dependències municipals i s’ha contractat una altra companyia que ofereix més garanties en la qualitat telemàtica.

Operaris desplegant la fibra òptica a Calafell.
Operaris instal·lant la fibra òptica | Cedida

Augment del consum d’Internet

La crisi sanitària de la Covid-19  ha provocat un increment  molt significatiu de l’ús d'Internet, amb una mitjana d'entre un 50% i un 80% a Catalunya i han convertit la connectivitat en un bé de primera necessitat per donar resposta a les noves necessitats  econòmiques i socials com ara teletreballar, la formació online, garantir el comerç online, els tràmits i les relacions socials en línia.

Fins ara, el pic d’ús de dades era al vespre, però amb la nova situació de confinament  la tendència s’ha disparat des de primera hora del dia i en moltes poblacions el sistema ha patit una sobrecàrrega que ha impedit que molts dels usuaris puguin desenvolupar les tasques telemàtiques amb normalitat.

Montblanc i Valls: de les úniques capitals sense fibra òptica

Una altra evidència de la precarietat digital del territori és el fet que ni  Montblanc ni Valls  compten encara amb un desplegament total de la fibra òptica. Són de les poques capitals de comarca del país que acumulen aquest greuge però, per sort, la mancança  té els dies comptats.

Des de mitjans d’aquest mes de maig, la Generalitat de Catalunya  ha començat el desplegament  de la fibra òptica, de manera urgent, per garantir la igualtat a tot el territori. Les obres s’executen per trams i connectaran el Vendrell i Valls, Valls i Montblanc, Móra la Nova i Falset, i Tortosa i Gandesa, i aquesta infraestructura facilitarà el desplegament de les xarxes part dels operadors de telecomunicacions en municipis que a data d'avui gaudeixen de nivells baixos de cobertura de xarxes de nova generació.

Així, aquest 2020  quedaran totes les capitals  de comarca connectades i els municipis al seu pas, assolint una cobertura del 84% de la població de Catalunya.