Els coloms segueixen sent un problema a Reus i el veïnat de les principals zones afectades es queixa de la situació que provoquen aquestes aus. Embruten l'asfalt, el mobiliari urbà, els vehicles, provoquen males olors i utilitzen els habitatges abandonats com a refugi o bé, per fer-hi nius. Les opinions al carrer són diverses però la ciutadana coincideix que el problema dels coloms a Reus, sigui com sigui, ha de finalitzar. S’estima que a la ciutat hi ha uns 30.000 ocells d’aquesta espècie que es concentren en punts determinats, com els passeigs o el barri del Carme.
[predef]reus-app-183[/predef]
Brutícia a la via pública
L'Ajuntament de Reus va posar en marxa una campanya per combatre les molèsties que causen a la ciutadania les aus al nucli urbà. Actualment hi ha un centenar de punts problemàtics a la ciutat, segons confirma el consistori. Els reusencs i reusenques, bàsicament, es queixen de les dejeccions a la via pública que deixen els coloms. «Quan passes per segons quins carrers has d'anar mirant a dalt contínuament», explica la veïna del barri del Carme, Maria Porrera. Encara que la població d’aus al nucli urbà s'ha reduït en els darrers mesos, les molèsties veïnals encara perduren.
«Teníem una superpoblació de coloms molt elevada, cosa que va obligar a molts veïns a prendre mesures, com posar punxes a les finestres i terrasses per evitar les molèsties» explica Jordi Pouget, el president de l’Associació del Passeig de Misericòrdia, que és una de les zones més afectades la ciutat.
L'Ajuntament va adoptar mesures
La qüestió dels coloms a Reus des del consistori l'han intentat solucionar adoptant mesures com, sancions monetàries per alimentar a les aus, pinso amb esterilitzant perquè l'espècie no augmenti o colomars ecològics perquè deixin de niar a edificis abandonats.
No obstant això aquestes mesures no van ser acceptades per tothom, i com explica Jordi Pouget «durant el temps d‘extermini es trobaven coloms moribunds uns dies, cosa que feria la sensibilitat de la gent i dels infants».
El consistori reusenc va decidir pavimentar la plaça Anselm Clavé per evitar l'accés de les aus a la zona on hi havia hagut uns sortidors d'aigua, ja que els coloms freqüentaven la plaça per anar a beure aigua i aquest fet molestava al veïnat.
Denúncies de les agrupacions animalistes
Segons fonts municipals la població de coloms al nucli urbà de Reus s'ha reduït en un 10%. Aquestes mesures no són ben acceptades per les associacions animalistes, que titllen de cruels les actuacions. A finals del mes d'agost de l'any 2018, l'entitat Nova Eucària va denunciar a l'Ajuntament de Reus per un presumpte delicte de maltractament animal contra els coloms, en relació a la intervenció del consistori per erradicar el problema.
L'entitat es basava en el presumpte delicte penal de l'Ajuntament, que havia adoptat mesures innecessàries contra els coloms, quan aquestes es podien fer d'una altra manera i no tan dràstiques causant-los-hi la mort.
El consistori destina més de 100.000 euros l’any a mesures de control i prevenció
Les raons per al control de la població de coloms són múltiples: transmissió de malalties, sorolls, brutícia, desplaçament d’altres espècies, problemes socials i veïnals, deteriorament dels immobles, contaminació de fonts públiques, perills per al trànsit, embussament de canaleres i evacuacions d’aigua o malmesa de l’arbrat, entre altres.