Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

El problema més gran que tindrem abans de tornar a la normalitat: 'No serà fàcil'

Un expert en malalties infeccioses alerta sobre el problema més gran que tindrem per tornar a la normalitat

El metge Juan A. Pineda, expert en malalties infeccioses i investigador en virologia clínica, ha publicat unes informacions a Twitter sobre els terminis de la vacuna contra el coronavirus. «En realitat, jo crec que el que hauríem de preguntar-nos és: quan tornarem a viure com abans?», S'ha preguntat el també docent de Medicina.

Pineda ha assegurat que durant la infecció de la Covid-19 es desenvolupen anticossos efectius per controlar aquesta infecció en la majoria dels pacients. «En els que no, es desenvolupa una resposta immune cel·lular que també és protectora», ha apuntat junt amb un estudi. El metge no ha tingut dubtes a afirmar que «aquesta resposta immune produeix un grau important de protecció enfront de la infecció, almenys durant els primers mesos».

Sobre les reinfeccions, després de nou mesos de pandèmia afirma que són «encara rares. Les vacunes més desenvolupades produeixen una potent resposta immune similar a la infecció natural, per tant també protegeixen, encara que aquest fet ha de ser fermament provat pels assajos clínics en marxa», ha prosseguit.

L'expert s'ha preguntat quant durarà la protecció conferida per la resposta immune. «Encara que hi ha dades contradictòries, els anticossos en sang, enfront de la covid-19, es mantenen estables almenys 2,5-3 mesos, i després podrien caure més ràpidament», ha explicat.

«D'aquí a què puguem tornar a la nostra vida d'abans de la pandèmia va un tros»

Pineda ha explicat que no se sap que ocorre una vegada han passat els primers tres mesos. «El que sí que és evident és que en alguns malalts la resposta immune, o no es produeix o és insuficient o desapareix ràpidament i apareixen reinfeccions que, en bona lògica, han de ser més freqüents en els pròxims mesos, a mesura que vagi passant més temps de la infecció», ha volgut predir.

Pineda ha avançat que una altra vacuna haurà demostrat «una relació eficàcia / toxicitat favorable en els assajos per al primer semestre de 2021». Les que ho hagin fet seran les aprovades pels organismes reguladors i les que s'administraran a la població. Malgrat tot, no és tan optimista: «Però d'aquí a què puguem tornar a la nostra vida d'abans de la pandèmia va un tros. Per començar, és probable que calguin dosis de record o revacunacions per aconseguir mantenir una resposta immune protectora a llarg termini».

El «problema» és aconseguir l'anhelada immunitat de ramat

«D'altra banda, és obvi que no és possible, ni per disponibilitat de dosi ni per capacitat de sistema sanitari, vacunar tothom alhora. Caldrà dissenyar una estratègia raonable de priorització. Per cert, aquí em temo que torni a haver-hi politització abundant», ha publicat.

Pineda ha afirmat que abans d'acabar amb la mascareta o la distància de seguretat caldrà aconseguir l'anhelada immunitat de ramat, el que ha definit com a «major problema. Crec que hem de preparar-nos per a 1-2 anys més d'activitat significativa de la covid-19. En aquest temps alternarem onades, amb moltes noves infeccions i algunes reinfeccions, amb períodes de menor activitat, que requeriran mesures de control i desescalades», ha finalitzat.